Prva opera na klingonskom jeziku

139

“DaHjaj ‘oH Qaq jaj vaD BI’reS”, odnosno “Danas je dobar dan za operu”

Za sve zaljubljenike u Zvjezdane staze, ljubitelje SF-a, maštaoce, avanturiste i sve znatiželjnike s posebnim ponosom najvaljujemo, prvo od brojnih mega događanja u gradu na Rječini. 25.02. u Rijeci s početkom u 20:00h, HKD Sušak u našoj turi kroz galaksiju vodimo vas na Q’onoS planet Klingonaca koji nam samo za ovu priliku izvode operu na “materinjem” jeziku. Opera “U”, nizozemskog teatra Zeebelt, poslije svjetskog uspjeha 2011. imamo prilike gledati premijerno u Hrvatskoj.

Poznati serijal „Zvjezdane staze“ obilježio je brojne generacije ljubitelja SF žanra. Kao jedni od prvoh negativaca/poztivica u serijalu se pojavljuje i prva „izvanzemljska“ vrsta koja osim svojih cjenjenih ratničkih vještin, gaji izuzetne osjećaje za umjetnost a pogotvo operu. Vodeći se ovim naukom Floris Schönfeld, lider teatra Zeebelt, poslije dvije godine postavili su i premijerno izveli svoju operu „U“ početkom 2011. godine i zabilježili svjetski uspjeh i brojna međunarodna priznanja. Cijela opera je u potpunosti na izmišljenom jeziku Klingonaca, a operu i njenu izvedbu na klingonski pomogao je i Marc Okrand, vodeči stručnjak za klingonski jezik. Zanimljiv je podatak da danas u svijetu ima oko 5 milijuna govornika ovog umjetnog jezika, koji osim svoje televizijske i filmske inačice, posjeduje i vlastitu gramatiku, pismo i trenutni trend je i prevođenje poznatih dijela pa tako i najpoznatije svjetske knjige Biblije čijem je prevođenju pomagao i jedan Hrvat.

Klingonska opera „U“ (čiji prijevod znači univerzum ili svemir) klasična je glazbena bitka u kojoj se koriste instrumenti do sada nikad viđeni na Zemlji.

Kako bi klingonci rekli: qa’ wIje ‘meH masuv“ ili „Borimo se za obogaćivanje duha“ pozivamo sve istinske zaljubljenike u „nešto novo“, „originalno“ , zaljubljenike u SF, da ne propuste ovu veliku premijeru u Hrvatskoj 25. veljače 2012. s početkom u 20:00h u HKD Sušak. Cijena ulaznice je 142,00 kune koje do 5.veljače zainteresirani mogu rezervirati na info@peekpoke.hr a od 5. Veljače karte se mogu kupiti u: Muzeju informatike Peek&Poke, turističkoj agenciji My Travel i Dallas Music Shopu u Rijeci, Zagrebu i Ljubljani.

Komentari