Prostitucija u Berlinu, Leipzigu, Bangkoku, Madridu i Skopju – rušenje stereotipa o jednom od najtabuiziranijih oblika rada

18

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka predstavljaju izložbu CODE:RED Rijeka slovenskog umjetnika Tadeja Pogačara. Izložba se otvara u petak 23. kolovoza u 20 sati u galeriji Mali salon.

Projekt CODE:RED, najistaknutiji projekt slovenskog umjetnika i kustosa Tadeja Pogačara, predstavlja primjer izuzetnog dvadesetogodišnjeg rada koji kritički istražuje život seksualnih radnika. Pogačar kroz umjetnost istražuje seksualni rad i teme koje se uz njega vežu poput viđenja ovih profesija u društvu, crne ekonomije, trgovine ljudima, prava radnika u seksualnoj industriji te ljudskih prava općenito. 

Cilj projekta je pokrenuti dijalog, poduprijeti osnaživanje, udruživanje i borbu seksualnih radnika za seksualna, radna i zdravstvena prava. Važan segment ovog istraživanja je prvenstveno rušenje stereotipa o jednom od najtabuiziranijih oblika rada.

Dovođenje pojmova seksa i rada u vezu i njihovo objedinjavanje u izrazu seksualni rad i dalje je provokativna ideja za mnoge koji ove dvije sfere ljudskog života vide kao međusobno isključive.

CODE:RED je dosad provođen u brojnim gradovima od Venecije i New Yorka pa sve do Madrida i Bangkoka istražujući lokalne specifičnosti seksualnog rada kako bi seksualne radnice povezao s umjetnicima, aktivistima, teoretičarima, umjetničkim institucijama i organizacijama. 

Na izložbi u Malom salonu u Rijeci, ujedno i posljednjoj MMSU-ovoj izložbi u tom prostoru, riječkoj će javnosti prvi puta biti prestavljeni fotografije, video radovi, časopisi, knjige i dokumentacija projekta nastala u Berlinu, Leipzigu, Bangkoku, Madridu i Skopju.

Izložba ostaje otvorena do 13.9.2019., a može se razgledati u radno vrijeme Malog salona od 11 do 20 sati, od utorka do nedjelje. Izložba je ostvarena u suradnji s Galerijom P74i i MGML – Mestnom galerijom Ljubljana.

Komentari