Propitivanje položaja izbjeglica kroz kulturu i gastronomiju

Od 15. do 21. lipnja, Centar za mirovne studije CMS u suradnji s partnerima organizira Tjedan izbjeglicaMA, obilježavajući ga nizom društveno-političko-kulturnih događanja.

144

Događaji koji će se održati u Rijeci 17.6., Kutini 19.6. i Zagrebu 20.6. propituju položaj izbjeglica u odnosu na njihovo prihvaćanje od strane hrvatskoga društva, stvarajući međukulturalne veze kroz medij kulinarske razmjene.

U okviru programa Refleks udruge Drugo more, u srijedu 17. lipnja, u prostoru riječkog Omladinskog kulturnog centra Palach bit će predstavljena izložba istraživačko-gastrološko-kulturnog projekta Okus doma. Taj se eksperimentalni projekt temelji na razmjeni životnih priča te kulinarskih umijeća izbjeglica i ljudi iz Hrvatske, upoznajući nas s kulturnim, običajnim i društvenim porijeklom izbjeglica u Hrvatskoj bilježenjem njihovih sjećanja na dom te mirisa i okusa njihove kuhinje.

Okusi doma se istražuju i bilježe posljednjih nekoliko godina prilikom susreta s različitim ljudima koji su u potrazi za sigurnošću i srećom potekli iz raznih dijelova svijeta, pri čemu su neki od tih životnih puteva zabilježeni u knjizi priča i recepata koja će biti predstavljena na izložbi. Kroz kulinarske radionice i javne prezentacije kulinarskih specijaliteta, kao i kroz izradu kuharice “Okus doma’ te snimanje istoimenog dokumentarnog filma (u suradnji s Fade In-om), izbjeglice progovaraju o razlozima svojeg izbjeglištva.

logo

Otvorenje izložbe održat će se u 20:30 sati, uz degustaciju raznolikih jela koja će na radionici, od 11 do 17 sati, zajedničkom suradnjom i razmjenom iskustava pripremiti kolektivi Okus doma iz Zagreba, Skuhna iz Ljubljane i Hrana, a ne oružje iz Rijeke.

Cijeli će događaj dodatno začiniti svirka odličnog kosovskog benda Gipsy Groove, s početkom u 21.30, uz besplatan ulaz. Nastali između 2010. i 2011. godine, Gipsy Groove je prvi i jedini bend s Kosova koji izvodi autentičnu balkansku romsku glazbu, u koju dolijevaju ostale glazbene utjecaje: Jazz, Reggae, Funk, Ska, DnB itd. Njihovi su koncerti karizmatični, puni energije i obilježeni čestim improvizacijama, a članovi benda dolaze iz različitih etničkih pozadina, unoseći u svoje nastupe tu kulturnu raznolikost, kao i svoju posvećenost ljudskim pravima i miru. Na turneji po Hrvatskoj promoviraju svoj drugi album “Balkan Mania”.

UPDATE: Gipsy Groove je nažalost morao otkazati turneju jer članovi nisu dobili vize za Hrvatsku.
Ostatak programa Okus doma (kulinarska radionica, izložba i degustacija jela) u Omladinskom kulturnom centru Palach održat će se prema planu, a za glazbenu podlogu na otvorenju izložbe pobrinut će se Mirsad Dalipi – bubnjar benda Gipsy Groove koji živi u Hrvatskoj – koji će puštati pjesme s njihovih albuma.

Bend izražava žaljenje zbog ovakve situacije i najavljuje svoj dolazak u Hrvatsku u rujnu.

Komentari