Film „Mlekarice“ snimljen je s ciljem obuhvaćanja kulture i nekadašnjeg načina življenja na području Grobinštine i Kastavštine.

– “Od malih nogu sam bila upoznata s pričom o mlekaricama, s obzirom da su mi pranona i teta bile mlekarice. Kasnije sam se kroz svoj novinarski rad susrela s još nekim mlekaricama i zapisala njihove priče, a onda sam i sudjelovala u radu na knjizi „Mlekarice“ prikupljajući još tekstova na istu temu. Kako sam se kasnije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima upoznala s antropologijom filma, odlučila sam se za snimanje filma upravo o mlekaricama, kako bi se što realnije zabilježio način življenja tih hrabrih žena našega kraja” – rekla nam je Tatjana Udović.

Autorica filma je u šezdesetak minuta, putem razgovorom s tri mlekarice – Marijom Marčeljom, Maricom Afrić i Katarinom Čaval  gledateljima nastojala približiti težak život hrabrih žena koje su desetljećima na svojim ramenima požrtvovno nosile težak teret, prenoseći kante s mlijekom i ostalim namirnicama s područja Kastavštine i Grobništine na prodaju u grad Rijeku  kako bi na taj način prehranjivale svoje obitelji.

– “Mlekarice su najčešće nasljeđivale taj „posao“ od svojih majki ili svekrva, tako da su već djevojčice od 10 ili čak 8 godina počinjale  raditi s njima u jutro u štali te kretati na put prema Rijeci s teškim teretom, kantama s mlijekom, na svojim leđima. Na tom putu, žene su nailazila na kojekakve prepreke i opasne situacije, posebice u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su prelazile granicu, no ništa ih nije zaustavljalo jer znale su da na taj način brinu i zarađuju za svoje obitelji. Jedino su, nažalost, neke mlekarice zaustavljene – tragično” – objasnila je Tatjana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sa mlekaricama i njihovim obiteljima uspostavila je prijateljski i prisan odnos “jer sve su to drage gospođe, sretne što s nekim mogu podijeliti svoja sjećanja”.

Na pitanje što ju je inspiriralo na snimanje filma simbolične tematike, Tatjana je odgovorila: – “Inspirirala me požrtvovnost mlekarica koje su bespogovorno prihvaćale taj način življenja uz objašnjenje: „Tako je to moralo bit“. Generacijama su obitelji s područja Kastavštine i Grobinštine živjele i preživljavale zahvaljujući upravo njima, a da se o tome nije posebno govorilo. Jednostavno sam željela zabilježiti priče rijetkih živućih mlekarica s ciljem „da se ne pozabi“”.

Uz uživanje u filmu, gosti promocije imat će priliku okusiti slastice iz ponude Cookies bara iz Kastva.