Promocija aktivističke početnice „Na valovima feminizma“ Platforme za reproduktivnu pravdu u Rijeci

67
Platforma za reproduktivnu pravdu, osnovana 2017. godine na inicijativu feminističkog kolektiva fAKTIV i Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, predstavlja aktivističku početnicu „Na valovima feminizma“, zbornik tekstova nastao nakon istoimene Ljetne feminističke škole organizirane u rujnu 2021. godine u Šibeniku. Tekstovi u ovoj početnici obuhvaćaju širok spektar tema kojima se Platforma od osnutka bavila – od reproduktivnog nasilja, preko seksualnog obrazovanja, reproduktivnih prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba, klitopismenosti, do potencijalnih zamki dugoočekivanog zakona o pobačaju u vidu obveznih savjetovanja.
Ovi su tekstovi pisani prije nego je tema dostupnosti pobačaja i javnog zdravlja u Hrvatskoj došla u fokus medija i javnosti prvenstveno zbog hrabrosti Mirele Čavajde te čini sjajnu podlogu za daljnje promišljanje, pisanje, ali i feminističko djelovanje.

Publikacija služi i kao upozorenje da se ženska reproduktivna prava sustavno i godinama polagano uništavaju

Početnica je namijenjena svim budućim i sadašnjim aktivistkinjama i feministkinjama, ali i svima onima koje teme kojima se bavi zanimaju, ali na jednom mjestu nisu mogli naći strukturirane i relevantne informacije.
Na promociji, koja će se održati u Cukaricafe Baru u Rijeci u srijedu, 29. lipnja, će govoriti autorice Lana Bobić i Marinella Matejčić te polaznica Ljetne feminističke škole Lucija Marković, dok će event moderirati Marija Trcol.
Ulaz je slobodan, a na promociji će se moći besplatno preuzeti štampani primjerak publikacije, dok će PDF verzija uskoro biti dostupna na stranici Platforme.
L.B.

Komentari