Ove su godine ponovno pripremili nova iznenađenja za sve posjetioce. U prostoru Muzeja moći će se razgledati dvije već otvorene izložbe – Mayerovih šesnaest i Vrijeme je novac, te će putem glazbenog vremeplova predstaviti predmete iz Glazbene zbirke i Zbirke umjetničkog obrta.

Izložba Prvi na svijetu – 150 godina riječkoga torpeda i Szent Istvan – Zajedničkim snagama! moći će se također posjetiti u Noći muzeja čime će javnost ponovno imati prigodu vidjeti veoma značajnu zbirku torpeda.

Obzirom da je tema ovogodišnje manifestacije Noći Muzeja glazba, za sve posjetitelje su pripremili ugodno druženje uz poznatog riječkoga DJ-a, Dr. Smeđi Šećer.
Za najmlađu publiku osmišljene su edukativno-kreativne radionice u sklopu navedenih izložbi te stručna vodstva.
Muzejske publikacije bit će prodavane po prigodnim cijenama, a ulaz je naravno besplatan!

PROGRAM Muzeja grada Rijeke 18 – 01 h

Muzej grada Rijeke, muzejski trg 1/1

  • 18:00 – 01:00 Vrijeme je novac, izložba

Izložba prikazuje povijest Rijeke kroz temu novca koji se koristio u pojedinim vremenskim razdobljima. Predmeti na izložbi prezentiraju Zbirku numizmatike, vrijednosnica, medalja i odlikovanja Muzeja grada Rijeke.

20:00 stručno vodstvo

  • 18:00 – 01:00 Mayerovih šesnaest, izložba

“Mayerovih šesnanest” je izložba iz likovnoga opusa poznatog profesora ugledne Mornaričke akademije, Ernsta Mayera koja je djelovala u gradu Rijeci u 19. i 20. stoljeću.0 stručno vodstvo

  • 18:00 – 01:00 Glazbeni vremeplov

Glazbeni vremeplova vraća nas 120 godina unatrag u glazbenu povijest kroz izbor najreprezentativnijih predmeta iz Glazbene zbirke, primjerice glazbenih automata Polyphon i Mira s kraja 19. st., Berlinerovog gramofona (1899.), putnog Columbijinog gramofona i kabinet-ormarića s gramofonom marke Imberle.

21:00 stručno vodstvo

  • 19:00 – 21:00 Potraga za muzejskim blagom!

Edukativno – kreativna radionica za djecu uzrasta 5 – 15 godina uz prigodne nagrade.

  • 21:00 – 24:00 DJ Dr. Smeđi Šećer

U sklopu Noći muzeja u atriju vas dočekuje domaći manipulator raritetnih muzičkih izdanja na gramofonskim pločama – Dr. Smeđi Šećer. Uz svoj standardni postav modernih kotača od čelika koristiti će i Juwell Electra akustični gramofon sa zvučnikom u obliku trube i probranu selekciju gramofonskih ploča od šelaka, sve iz fundusa muzeja.

  • 18:00 – 22:00 Prvi na svijetu – 150 godina riječkoga torpeda

Izložbom Prvi na svijetu u otvorenom muzejskom depou na Žabici obilježena je stotinu i pedeseta obljetnica izuma torpeda, jednog od najvećih tehničkih dostignuća devetnaestog stoljeća i simbola svojedobnog riječkoga “industrijskog čuda”. (Željezničko skladište, Žabica 4)

18:00 stručno vodstvo

Posjetitelje će voditi autori izložbe Ivo Mileusnić i Goran Pernjek.

  • 18:00 – 20:00 Istražimo torpedo!

Edukativni sadržaj za djecu uzrasta 5 – 15 godina uz prigodne nagrade u otvorenom muzejskom depou na Žabici.

A i naša je topla preporuka u Noći muzeja posjetiti Muzej grada Rijeke