Profesionalac

99

28. siječnja Kazališna družina Glumci u Zagvozdu i Satiričko kazalište Kerempuh dolaze u Opatiju, točnije Kongresnu dvoranu hotela Adriatic, 20h s predstavom Profesionalac.

Autor: Dušan Kovačević
Redatelj: Bogdan Diklić
Producent i scenograf: Vedran Mlikota
Skladatelj: Arsen Dedić
Igraju: Danko Ljuština, Vedran Mlikota, Anica Kovačević, Goran Navojec i Siniša Ružić

“Jednog dana, krajem sedamdesetih godina prošlog veka, nazvao me je jedan „zabrinuti čovek“ iz inostranstva, savetujući me šta bi trebalo da se radi u „novonastaloj političkoj situaciji“. Pričao je sat vremena, sve do trenutka kad mi je naš razgovor počeo da liči na razgovor u policijskoj stanici; on je nešto „savetovao“, a ja sam ga ubeđivao da to što priča nema nikakvog smisla, i da su mu „saveti“ nerealni, jer živi daleko, ne zna šta se stvarno događa …

Razgovor je završen mojim iznerviranim „povišenim tonom“; na kraju sam mu rekao, ako radi za nekoga, ako je razgovor snimljen, da mi ga pošalje u vidu stenograma, jer bi to bila „dobra drama“: greh bi bio da takav razgovor nestane u vazduhu. Kad sam spustio slušalicu, poprilično iznerviran savetima „patriote“ iz daljine, pomislio sam: možda ova svađa nije bila uzalud, možda je ovo negde stvarno „pribeleženo“, i možda će mi taj snimak jednog dana poslužiti kao „gotov materijal“ za jednu „kamernu dramu“.

I, tako je taj neprijatan razgovor imao „prijatan“ kraj u vidu tragikomedije, „ Profesionalac“.

„Nikad se ne zna zašto je nešto dobro“.

Od premijere u Beogradu, u Zvezdara teatru, sa maestralnim Batom Stojkovićem i Bogdanom Diklićem, ova priča je izvedena u mnogim pozorištima širom sveta, od San Franciska, preko Njujorka do Moskve, od Londona do Teherana, od gradova na „kraju“, do gradova u „centru sveta“.

Priča o „profesionalcima“ i „amaterima“, o lovcu i vuku, ili, o vuku i ovci, večita je priča o lovu i lovini. Tako je bilo, tako je danas, i tako će biti, jer ljudi vole da se love.

Kada me je moj viševekovni prijatelj, Bogdan Diklić, nazvao telefonom i rekao mi da su Vedran Mlikota i Danko Ljuština „zainteresovani da postave „Profesionalca“ u Zagrebu, u privatnoj produkciji, i, da bi on – sa iskustvom 420 predstava u ringu sa Batom Stojkovićem, „nešto malo, pripomogao“ – reč, reditelj, nikad nije izgovorio, bio sam prvo, naravno, obradovan činjenicom da ta priča i dalje živi i putuje, a, zatim, i sasvim siguran da bi buduća predstava mogla biti dobra, posle dva susreta i razgovora sa Vedranom i Dankom u Zvezdara teatru, u kafani, u tom mitskom prostoru pozorišnog sveta. Što se tiče „teorije“, to smo brzo i lako savladali. A što se tiče „prakse“ – izvođenja naše „teorije“ za stolom, to ćemo videti krajem ovog meseca.

Verujem da će predstava biti dobra, tačna i „žestoka“ onoliko koliko današnje vreme to „zaslužuje“. A, zaslužujemo je poprilično.“

Komentari