Primopredaja ključeva označila početak mesopusta u Kostreni

1

Primopredajom ključeva i podizanjem mesopusta na terasi ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, označen je početak mesopusnih događanja u Kostreni koja će se na žalost i ove godine održati uz nužne epidemiološke mjere i ograničenja. Načelnik Dražen Vranić predao je vlast i ključeve Općine kostrenskim Špažićarima čiji je prvi potez i ovoga puta bio vješanje mesopusta Mićela Lovca, glavnog krivca za sve nevolje u prošloj godini, između ostalog i za raskopane kostrenske vrtove i umejke od veprova, a za koja će mu se suditi i presuditi na Pepelnicu.

Mestrica Jelena Vukosa

Ključeve Općine od Načelnika je prema tradiciji preuzela meštrica Špažićara Jelena Vukoša koja je kao i načelnik Dražen Vranić izrazila nadu da će epidemiološka situacija u narednom periodu biti sve bolja i omogućiti da se u prilagođenom obliku nastavi ova lijepa tradicija i sačuvaju običaji po kojima je naš kraj poznat.

sapzicari

Budu li to epidemiološke mjere dozvoljavale, predsjednik udruge Dario Modrić rekao je da će udruga organizirati neka događanja vezana uz maškare te u skladu s mogućnostima sudjelovati na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci 27. veljače ukoliko povorka bude održana kao i na drugim maškaranim događanjima u okruženju koja budu održana. Unatoč ograničenjima, udruga aktivno djeluje i ako bude moguće, njezini članovi će se rado odazvati i na neki od poziva karnevalskih prijatelja izvan županije.

Spazicari-1

Kostrenski Špažićari mesopust privode kraju Marćom (povorkom) po Kostreni na mesopusni utorak 1.ožujka, a na vlasti ostaju do Pepelnice 2. ožujka, kada će spaljivanjem mesopusta i vraćanjem ključeva Općine završiti ovogodišnje peto godišnje doba, a s njime nadamo se i pandemija.

L.B.

Komentari