Prijatelj Stanislav i njegovi dijalozi o kojima se ne može prestati misliti: Osvrt na izložbu Stanislava Habjana u Galeriji Kortil, 25.9.-7.10. 2023.

283
stanislav habjan
Nova prijateljstva: jedna od posljedica komunikacije autora s posjetiteljima je razmjena adresa u cilju nastavljanja dijaloga. Ova fotografija postava, autora Damira Sabalića, portretira kapu s kojom Stanislav često nastupa i koja je postala zaštitnim znakom njegova obraćanja publici ”iz fikcije”.

Umjetnik i pisac Stanislav Habjan izdvojena je pojava na suvremenoj hrvatskoj sceni, autor utjecajnog opusa i osobitog senzibiliteta čija djela traže i osobiti kritičarski pristup. Pisati o piscu Nemoguće varijante, kultne zbirke kratkih priča kojom se pojavio još 1984. nemoguće je bez uvjerenja da nemoguće ne postoji i da je upravo to, obrat nemogućnosti, zadaća koju umjetnik prihvaća i može ostvariti. Potvrđuje to i njegov poznati dijaloški kalendar s pjesmom Wislawe Szymborske, uklopljen i u ove Dijaloge riječke, sa završnim stihom Čudo dodatno, kao što je dodatno sve: Ono što je nezamislivo, zamislivo je.

stanislav habjan
Poštar i njegovi poštanski golubovi; fotografija Klasje Habjan iz 2012. ”Trenutak čuda na otoku Sv. Nikola, kamo sam sa kćeri jednoga jutra otišao brodom, tijekom trajanja Dućana metafora u porečkoj Galeriji Zuccato… Morske vizure puno češće ukrašavaju galebovi, ne?”

Posljednjih dvanaest godina Habjan predstavlja svoj rad interaktivnim izložbama u kojima boravi kao njihov kustos i domaćin. Od prvog pulskog Dućana metafora do Dijaloga riječkih dogodio se čitav niz iznimno uspješnih i prihvaćenih izložbi među kojima su i Dijalozi u zagrebačkom Forumu kao najposjećenija izložba u dugoj i respektabilnoj povijesti te galerije. U čemu je tajna Habjanove umjetnosti i kako to da je djelo koje se u nekim prikazima znalo nazivati i hermetičnim i koje već četiri desetljeća bez ikakva kompromisa ”odgaja” svoju publiku, istovremeno i toliko komunikativno, dojmljivo i poticajno – osjetili smo u nekoliko posjeta ambijentu izložbe Prijatelj Stanislav u kojemu je autor svih dana boravka od jutra do večeri razgovarao s posjetiteljima, razmjenjivao knjige i darove te pripremao performans izveden završne večeri. U događanju izmještenom u ”najljepšu europsku riznicu knjiga, Ex Libris ”, predstavio je, zajedno s Katarinom Mažuran, i svoju novu knjigu, roman ”Otok ili kit”, nedavno stimuliranu od Ministarstva kulture kao jedno od najboljih ostvarenja hrvatske književne produkcije u protekle dvije godine. ”Vidim tu knjigu kao osunčani mural na nekom otočkom lukobranu, sačinjen od puno malih smiješnosti i ljepota, ljudskih i životinjskih svakodnevnih situacija, nešto kao freska jednog uzorka života za koji bih volio da kroz taj tekst ostane sačuvan i nakon što njegovi protagonisti skupa sa mnom napuste scenu, prvenstveno naravno zato jer je taj uzorak potpuno istinit, a to mogu reći jer ga još uvijek živim.”

stanislav habjan
Pjesnikinja Katarina Mažuran i Stanislav Habjan u riječkom Ex Librisu na predstavljanju njegova romana ”Otok ili kit”, za koje je autor oblikovao i scenografiju od ilustracija iz knjige, autorice Klasje Habjan. ”Ovakve su mi promocije važne jer mojih izdanja nema u knjižarskoj distribuciji, nemam za to vremena, pa svoje knjige udomljujem samo putem narudžbi mailom ili preko instagrama, što me više veseli jer na svaku knjigu dopisujem posvetu i dodajem pečat, a obično i poklon naručitelju u obliku još nekog autorskog proizvoda. Ovaj riječki antikvarijat jedina je hrvatska knjižara u kojoj se mogu naći moje knjige, što prije svega zahvaljujem odnosu s voditeljem Željkom Međimorcem, čovjekom čiji se život, kao i moj, većinskim dijelom odvija u fikciji.”

O neizrecivom kao glavnom pojmu i sadržaju svoje riječke izložbe, Stanislav govori kao o nečemu vrlo intimnom, a što svatko od nas naziva drugačije. ”To je tajna o kojoj govori Mallarmé, a kojom mora ostati obavijeno sve što je sveto i želi to ostati. To je također i prostor između stvarnosti i mašte, nešto kao ničija zemlja između dvije granice ili tanki prostor zraka između vode i leda, koji nam može spasiti život. Prostor dakle između materijalnog i onog drugog, što postoji ali nije dokazivo. Između Realté i Fede, rekao bi Petar Hektorović, spajajući to dvoje u jedno jer je tako najljepše. Svaki detalj ove izložbe govori upravo o tome i rezultat je istoga – ostvarene ili željene komunikacije s tim nečim čemu se obraćam i za što vjerujem da me čuva i održava. U jednoj od svojih uloga to je umjetnost sama, osjećanje umjetnosti kao osobnosti, njezina viđenja kao naklonjenog zaštitnika ali i neumoljiva krojača sudbine i karaktera.”

stanislav habjan
Jedan od uvodnih dijaloga izložbe čini Habjanova ”kućna” fotografija kojoj je pridružena pjesma na koju ga je potaknula. ”Zapravo sam joj prvo pridružio četiri poznata stiha Hanibala Lucića, Jur nijednu na svitu vilu, kao klasičnu strofu naše ljubavne lirike, a onda joj dopisao još tri svoje strofe, kojima pojašnjavam što je to što ova vila na mojoj slici radi i zašto vjerujem da su u svakodnevnom odnosu sna i zbilje najvažnije upravo žnorice – tajne niti koje ih spajaju, a koje plete upravo vila koju srcem pratiš, lika vitka kao dijete u koje se i sam vratiš. Jer naravno da odgovor na cijeli misterij ljudskog stvaralaštva leži ili u ljubavi ili u nedostatku ljubavi, u čemu bi trećemu bio?”

Upoznajući izložbu, iščitavajući je detaljno, stječe se dojam da su veze i odnosi svih izloženih dijaloga (fotografija/tekstova, crteža/tekstova, tekstova/tekstova, fotografija/fotografija, potom predmeta i njihovih imena i značenja, objekata/metafora, sjena i njihovih sjena… sve do velike instalacije bijele pozornice s natpisom ”Za svaki slučaj” i predloženim tekstovima na stalku koji se mogu čitati ili pjevati) zapravo – beskonačni. Da se, uz linearnu naraciju koja izlaže poglavlja autorova života, ti odnosi međusobno ulančavaju u kojem god pravcu ih se krenulo slijediti. Da svaka replika ne samo da ima svoj odgovor (Tin Ujević, 1937: Ja sam dobio jače noge. Stanislav Habjan, 1984: Moj je korak znatno duži.) nego da i taj ”slučajno otkriveni” razgovor ima svoju povijest i kontekst objašnjen na znanstveni način u priloženoj knjižici/eseju Dubravke Zime Anđeli, težišta, borbe; komparativno čitanje Ujevića i Habjana.).

stanislav habjan
Izložba Habjanovih dijaloga mogla se doživjeti kao ilustrirana čitaonica koja posjetitelje uvlači u cjeloživotni roman autora-pisca čiji su svi detalji međusobno povezani i čija se priča pisala i dalje tijekom boravka u Galeriji Kortil.

Odmah nakon fotografije/pjesme ”Za Antoana Perkovića” sa stihom ”Premda znam ga cijeli život, taj miš mi je novi frend – odnedavno tek smo bend”, iza poluotvorene zavjese slijedi pravo kino, tamna prostorija s projekcijama pjesama/spotova tog istog benda  (Car je gol na kiši, kaže plakat na ulazu, benda o kojemu sve potrebno kaže opet dijalog, ovoga puta slikarskog portreta grupe (ponovo Klasja Habjan) i pridruženog mu opisa Nataše Govedić: Specijalci. Oni koji se sazivaju radi neke operacije spašavanja svijeta. Npr. jednom mjesečno.

Gradacija igre i njezina intenziteta ovdje ne prestaje, jer ono što dva trominutna filma/pjesme u tom kinu nude ne samo da takvu izjavu čine opravdanom, nego bi se o svakom pojedinom njihovom sastojku (tekstovi pjesama, glazba i način izvedbi, vokalne dionice Mary May i plesna improvizacija Eme Crnić), mogao napisati zaseban kritičarski panegirik.

stanislav habjan
U kinu izložbe Dijaloga mogli su se pogledati filmovi ”Ja znam da ti znaš da ja postojim” i ”Krugovi”, oba napravljena uz tonske zapise pjesama grupe Car je gol. Uz Emu Crnić i Mary May, Habjanovi sugovornici i koautori ovdje su i gitaristi Antoan Perković i Sreten Mokrović.

Kad autor sam govori (a čini to rado i sugestivno dok provodi svojega gosta ili gošću izložbom kao neki osobni turistički vodič kroz dvoranu punu zrcala u kojima se ogledaju i susreću intimna iskustva) o djelićima svojeg izloženog puzzlea, on govori i o cjelokupnom proživljenom vremenu. Veliki prijatelji i zaštitnici njegova djetinjstva (otac Marjan Habjan i prvi važni umjetnik-idol John Lennon) odražavaju se trideset godina kasnije u njemu samome kao velikom prijatelju svoga sina s kojim, nakon što dođe po njega u vrtić, vodi uvodni dijalog izložbe: ”!? Kuda ćemo danas?”, pita tata, na što sin odgovara: ”Kako ti hoćeš.” ”To je istovremeno i ključ i prolog ove izložbe”, pojašnjava sada tata-kustos svojim sugovornicima, ”za izreći prirodno takav odgovor nekima od nas i čitav život ne bude dovoljan.”

stanislav habjan
Uvodna slika izložbe ujedno je i posljednja stranica Habjanove knjige Vrijeme i mi; Post.Apoc dijalozi, zbirke kratkih razgovora koje otac i sin vode u razdoblju izolacije, pokušavajući održati svijet u koji vjeruju postojećim.

Misterij Djetinjstva – pisanog s velikim početnim slovom, kako vidimo poslije u darovanom katalogu – i neiscrpno nadahnuće koje ono umjetniku kroz život nudi, jedno je od četiri poglavlja izložbe, uz odnos prema Umjetnosti, Ljubavi i Prijateljstvu. Iz nekoliko izloženih primjera – Greiner&Kropilak, Slipa Konfidenca, Hrvoje Đukez – koji ilustriraju Prijateljstvo, vidimo da su umjetniku najbliži prijatelji uvijek i njegovi radni partneri i koautori, jer između umjetnosti i života u njegovu svemiru ne postoji razlika. Pripremajući se za susret s ovom izložbom i njezinim autorom, na njegovoj mrežnoj stranici nalazim citat iskaza redatelja Renea Medvešeka: ”Mislim da je to jedna posebna umjetnost. I način na koji to stvarno prožima sve pore naših prijateljstava, naših života, naših stvarnosti i naše fikcije, to je baš jedan jedinstven slučaj i mislim da smo svi mi koji činimo tu njegovu veliku obitelj, a da se i ne poznajemo mnogi od nas međusobno, svjesni da pripadamo tom jednom svemiru Stanislavovom, koji je utješan, potreban nam i ljekovit.”

stanislav habjan
Oblik pisanja vlastita imena nije samo dizajnerska igra s poznatim logotipom američkog umjetnika Roberta Indiane, nego i identitetska pripadnost odrastanju u šezdesetim godinama, odakle potiče i prva opsjednutost umjetnošću. ”Magiju Beatlesa na svoj sam način otkrio sa osam ili devet godina. Osjetio sam to kao nešto toliko moje da sam odmah postao izgubljen za bilo što drugo u životu.”

Jedan od dijaloga koje je autor tijekom izložbe vodio s predstavnicima medija bio je razgovor s Mirjanom Dugandžijom za Jutarnji list. Na pitanje gdje je u Zagrebu odrastao, Stanislav odgovara:  ”Na Trešnjevci, u predgrađu s puno neba. Odrastao sam na komadiću svemira omeđenim Fallerovim šetalištem na zapadu, Savom na jugu, Savskom cestom na istoku i samoborskom prugom na sjeveru. Sa deset ili jedanaest godina išao bih već biciklom i preko Savske, u dvorište Studentskog centra, sjediti satima pored čovjeka koji je ondje svakoga jutra slikao velike plakate za filmove. To mi je izgledalo kao najljepši posao na svijetu, to sam želio u životu postati. Na neki mi se način i ostvarilo, s time da su filmovi koje ilustriram epizode iz mojeg vlastitog života.”

Dvanaest dana Stanislava u Rijeci bili su ujedno i posljednja autorska izložba u režiji Jolande Todorović, kustosice i voditeljice Galerije Kortil, koja tim izborom umjetnika zaključuje simbolično i svoj osobni profesionalni krug, budući da je bila kustosicom i jedne od prvih Habjanovih (i svojih) izložbi, Atrakcija Mjeseca Greinera & Kropilaka, godine 1989. u Sarajevu. Dimenzija vremena na puno je načina utkana u sadržaj ove autobiografske izložbe koja i svoj naziv zahvaljuje upravo tom prijateljskom dijalogu.

stanislav habjan
Jolanda Todorović i Stanislav Habjan na fotografijama Dunje Pavešić (Rijeka, danas) i Borisa Cvjetanovića (Sarajevo, 1989.) Na fotografijama su prisutni i John Lennon i Boris Greiner.

Dijalozi riječki bili su prilika svakome od nas priviriti u jedan ispunjeni stvaralački život, kao što se ponekad može ući u neki umjetnički atelijer, ali se ne osjećajući pritom kao slučajni prolaznik ili neželjeni kibic. Ovdje se radilo o osjećaju da je cijeli taj raskošni, mnogoznačni i pažljivo dizajnirani atelijer napravljen upravo za tog slučajnog, ali željenog i potrebnog namjernika. Ovi su Dijalozi bili poticaj za razgovor uživo, ali onaj koji preskače konvencije na koje smo naviknuti, onaj koji se odmah bavi samo i jedino onim što nas najviše određuje i čini, a zapravo i najviše zanima – našom duhovnošću. Ova izložba, premda posredstvom autora-vodiča, komunicira zapravo neposredno s našom intimom, njezinom osjetljivošću i ranjivošću, ali i s njezinim željama i potrebama, od kojih je ta jedna – prepoznavanje čuda i magije života, tajne i ljepote u svakodnevnom – ovdje u gotovo svim radovima ponuđena i naglašena.

Jer kao što dobra knjiga zaživi i ostvaruje se u potpunosti tek u rukama pažljiva čitatelja, tako je i smisao Habjanovih izložbi u onome što se dogodi posjetitelju u trenutku kad postane njihov sastavni dio, središnja točka spirale koju izloženi životopis nudi. A dogodi se toliko puno da se to iskustvo još dugo poslije nosi sa sobom, da bi se i dalje mislilo i razgovaralo – i s njime i o njemu.

Tekst: Dunja Pavešić

Komentari