Preminuo je Bernardo Bertolucci, legendarni talijanski redatelj i scenarist

37

Bernardo Bertolucci, legendarni talijanski redatelj  i scenarist, poznat po kultnom filmu “Posljednji tango u Parizu” i i niza ostvarenja koja su ga učinila jednim od najhvaljenijih talijanskih i europskih filmaša 1970-ih, te Oscarom nagrađenom biografskom spektaklu „Posljednji kineski car“, umro je u 77 godini nakon dugotrajne borbe s rakom, javljaju talijanski mediji.

Bertolucci je filmsku karijeru započeo 60-tih, kada je uz Antonionija, Fellinija i Pasolinija postao ključnom figurom talijanskog filmskog novog vala. Ostvario je i iznimnu holivudsku karijeru osvojivši 1987. godine čak devet Oscara za film “Posljednji kineski car”, uključujući one za najbolji film i najbolju režiju.

Bernardo Bertolucci rođen je 16. ožujka 1940. u Parmi. Krenuo je očevim stopama pjesnika i filmskog kritičara, do 22. godine postao je priznatim pjesnikom.

Započeo je studij suvremene književnosti na sveučilištu u Rimu, ali je od studija književnosti odustao kada je dobio posao asistenta redatelju Pieru Paolu Pasoliniju na filmu “Accattone” (1961.). Iduće je godine debitirao kao režiser filma “Smrt” (La commare secca). Uslijedili su  filmovi „Prije revolucije” (Prima della rivoluzione, 1964.), “Partner” (1968.) i “Strategija pauka”(Strategia del ragno, 1970.). Međunarodni uspjeh Bertolucci je stekao filmom “Konformist” (Il conformista, 1970.) osvojivši nominaciju za Oscara za adaptirani scenarij.

Najpoznatiji Bertolucciev film je “Posljednji tango u Parizu” (L’ ultimo tango a Parigi, iz 1972) s Marlonom Brandom i Marijom Schneider u glavnim ulogama.

Uslijedili su filmovi “Dvadeseto stoljeće” (Novecento/1900, 1976.), “Mjesec” (La luna, 1979.) te epski film “Posljednji kineski car” (The Last Emperor, 1987.). Poznat je i po filmu “Mali Buda” (Little Buddha, 1993.). Snimio je i film “Čaj u Sahari” (The Sheltering Sky, 1990.), a posljednji je Bertolucciev fim “Sanjari” (The Dreamers) iz 2003. godine.

 

Komentari