Premijerom filma “18 godina iFEST-a” obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom

23

18. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom – iFest ove će se godine obilježiti premijerom dokumentarnog filma „18 godina iFest-a – film o jednom predivnom Festivalu“.

iFest se u Rijeci tradicionalno održava u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, no ove će se godine sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama obilježiti na drugačiji način.

Umjesto tradicionalne prezentacije kreativnih znanja i umijeća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Međunarodni dan obilježava se izložbom u izlogu zgrade Grada Rijeke i premijerom dokumentarca „18 godina iFest-a – film o jednom predivnom Festivalu“ .

Film donosi retrospektivu 17. godina kreativnosti i postignuća djece s teškoćama u razvoju

Dokumentarni film „18 godina iFEST-a – film o jednom predivnom Festivalu“ kroz 25 minuta trajanja donosi retrospektivu nastupa djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom tijekom dosadašnjih 17. festivala, a kroz priču o iFestu gledatelje vodi dugogodišnji voditelj Festivala Dražen Turina Šajeta.

Film je realiziran u produkciji Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, Udruge Spirit i Grada Rijeke, u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Premijera filma održat će se 3. prosinca, na sam Međunarodni dan osoba s invaliditetom, na YouTubeu, s početkom u 18 sati. Poveznica na premijeru dostupna je na YouTube kanalu portala Poriluk.com, a dijelit će se i na društvenim mrežama Grada Rijeke, Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, Udruge Spirit, kao i drugih udruga i ustanova koje su uključene u ovaj projekt.

Tradicionalna izložba kreativnih radova udruga i ustanova koje sudjeluju na iFestu, a  koja je sastavni dio Festivala, ove je godine postavljena u izlozima zgrade Grada Rijeke, Korzo 16.

iFest potiče međusektorsku i međugeneracijsku suradnju

iFest se održava od 2003. godine uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u HKD-u na Sušaku.

Na iFestu, Festivalu stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, svake godine sudjeluje oko četiristo učesnika iz brojnih udruga i ustanova koje okupljaju djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, a koji kroz program iFesta imaju priliku prezentirati svoja glazbena, plesna, dramska, likovna i druga znanja i umijeća.

Organizacija Festivala primjer je suradnje i partnerstva organizacija civilnog društva, volontera, osoba s invaliditetom, mladih i osoba starije životne dobi, koji zajedničkim radom daju doprinos uspješnoj realizaciji projekta iFest.

Poticanje upravo takve međusektorske i međugeneracijske suradnje jedan je od glavnih ciljeva međunarodnog projekta Zdravih gradova, pa je iFest ujedno i simbolično utjelovljenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Komentari