Hrvatska drama spremna je za novu premijeru, ovaj put vodi vas na „Put oko svijeta u osamdeset dana”! U HKD-u na Sušaku pustolovni će roman Julesa Vernea sa svim likovima i egzotičnim mjestima prvi put oživjeti na premijeri u subotu 11. veljače u 19:30 sati.

Izazova prikazivanja nevjerojatnih zemalja, gradova, situacija i odnosa prihvatio se zaista vrhunski autorski tim predvođen redateljem Matjažem Pograjcom koji je i sam na svom kazališnom putu već proputovao oko 250 gradova, 36 država i svih 5 kontinenata što je još jedan pokazatelj da je baš on pravi redatelj za ovaj naslov. „Naša predstava lako prelazi različite žanrove, od mime, burleske, cirkusa, mjuzikla, dramskog i fizičkog teatra do filma i lutkarstva”, kaže redatelj i postavlja pitanje: „Usprkos tehnologiji koja nas grabi za vrat, imamo li još dovoljno srca za pustolovinu zvanu ljubav?”

Jurica Marčec, Nika Ivančić

Autorica adaptacije i dramaturginja je Blažka Müller Pograjc, skladatelj Davor Herceg, autor songova Nikola Nedić, scenograf i oblikovatelj svjetla Tomaž Štrucl, lutke i makete izradile su Barbara Stupica i Barbara Bulatović, kostimografkinja je Sandra Dekanić, koreograf Branko Potočan, oblikovatelj videa Luka Dekleva, asistent redatelja Edo Kalebić.

U njihovim ćete biografijama naći duge popise nagrađivanih predstava, filmova, izložbi i drugih radova na najvećim europskim i svjetskim festivalima pojedinog područja njihovih djelovanja. Teško je nabrojati, ali izdvojimo ponešto. Pamtimo Pograjčevu režiju gostujuće predstave SMG-a iz Ljubljane„Fragile!”  prema istoimenoj drami Tene Štivičić (s preko 30 nagrada) na pozornici riječkog Kazališta u studenom 2009. godine, a pretplatnici riječke i ljubljanske pretplate Piranski zaliv / zaljev gledali su njegovu predstavu „Človeški faktor” u prosincu prošle godine. U slovenskim se medijima moglo pročitati kako omiljeni hrvatski glazbenik u Sloveniji nije Oliver Dragojević već Davor Herceg. Glazba tog silbenskog skladatelja u najrazličitijim je namjenama potvrđena nagradama i nominacijama, od predstava za odrasle i za djecu do filmova, reklama i muzejskih izložbi. Prošle je godine film „Zapeljaj me” („Zavedi me”, r: Šantić) za koji je skladao glazbu bio slovenski kandidat za Oscara.

Jelena Lopatić, Nikola Nedić

Glumci koji će donijeti najmanje po jednu i najviše po sedam uloga unatoč svim vremenskim nepogodama, navalama Indijanaca, brodolomima, iskliznućima vlakova i neočekivanim kašnjenjima su Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Sabina Salamon, Jelena Lopatić i Nikola Nedić. Sve to zbog oklade. Ili možda ipak – zbog ljubavi.

Nika Ivančić, Jurica Marčec

Djed znanstvene fantastike, Jules Verne (1828 – 1905), francuski je pisac čiji je pustolovni roman, u originalu „Le tour du monde en quatre-vingts jours”, objavljen 1873. godine i jedno od njegovih najcjenjenijih djela. Priča je to o  britanskom džentlmenu Phileasu Foggu, bogatom, ali ni rastrošnom ni škrtom, i njegovom francuskom slugi Jeanu Passepartoutu, poštenom, prilagodljivom i snalažljivom. Nakon oklade u „Reform klubu” za 20.000 funti i tvrdnje da je moguće proputovati svijet u 80 dana, oni hrabro kreću na to putovanje. Moraju se izboriti sa svim preprekama i stići u točno određeno vrijeme. Hoće li uspjeti, tko će ih u tome usporavati i kako, hoće li se vratiti u istom sastavu, hoće li stići na vrijeme..? Autori i glumci predstave pozivaju vas: „Scene su podijeljene, mjesta radnje dogovorena, dijalozi napisani, dramaturška obrada spremna, glumci odjeveni, redatelj uzbuđen!I sada ćemo svi zajedno, s gospodinom Foggom na čelu, povesti na napeto putovanje svu djecu i sve odrasle koja se vesele vrtoglavim bitkama s vremenom i izmaštanom putovanju preko triju Zahvaljujući partneru projekta, tvrtki Storck, publika će se moći počastiti bombonima Mamba poznatih okusa što ih vole i djeca i odrasli.
kontinenta, koje će trajati osamdeset minuta, ili možda ipak osamdeset dana.” Samo krenite!

Reprize predstave su svaki dan od 13. do 18. veljače u HKD-u na Sušaku.

Jerko Marčić i Anastazija Balaž