Premijera predstave „Ličnost u izgradnji” autorskog projekta Sare Blažić, Marte Rak i Bruna Lovrenčića

31

Premijera monodrame „Ličnost u izgradnji” autorskog projekta glumice i redateljice Sare Blažić, održati će se ovog petka, 14. svibnja u 20 sati u Klubu Palach. Predstava inspirirana formom closet drame se bavi pitanjem koliko zapravo možemo vjerovati vlastitim mislima, a spoj je tri gotovo ravnopravna elementa: teksta, glazbe i pokreta. Ko-autori projekta su Marta Rak i Bruno Lovrenčić, koji uz Saru Blažić potpisuju režiju.

„Ličnost u izgradnji” prati glumicu Lui, baveći se prostorom između privatnog i scenskog života lika, angažirajući publiku da iz raštrkanih informacija poveže priču u cjelinu. Monodrama nastaje u trenutku, iz improvizacije, eksperimenta, vlastitih strahova i potpunog ogoljenja pred publikom. Poštujući formu closet drame, predstava se izvodi za mali broj ljudi u manjem prostoru time stvarajući osjećaj intimnosti između publike i glumice. Publika ima priliku ući u privatni svijet lika, te gledati kako predstava nastaje, dok se glumica bori kako bi zadržala kontrolu nad tekstom kojeg je sama proizvela, svakom novom rečenicom sve manje vjerujući vlastitim mislima. 

Sara Blažić

Originalnu glazbu koja je nastala iz improvizacija na temu i sadržaj djela potpisuju riječki glazbenici Denis Razumović Razz, Rajko Ergić i Sebastijan Demark, a čini ju klasični jazz trio – saksofon, bubnjevi i kontrabas. Prateći stanja lika, glazba je iskaz podsvijesti lika, ponekad najavljuje ono što će se dogoditi ili je u drastičnom kontrastu sa situacijom, tjerajući radnju naprijed.

Pokret i koreografiju osmislila je Marta Rak, riječka suvremena plesačica i koreografkinja, koja je u predstavu uvela apstraktne elemente inspirirane svakodnevnim govorom tijela: „Pokret opisuje, naglašava, prati i uspostavlja tekst koji verbalno nije izražen i u monodrami postaje glumičin drugi jezik.”, a vizualni identitet predstave razradio je Bruno Lovrenčić koristeći se stripovskom i film noir estetikom u dizajniranju plakata i oblikovanju rasvjete predstave. 

Osim u petak, predstava će u Klubu Palach igrati i u subotu i nedjelju u 20 sati, a zbog ograničenog broja posjetitelja i pridržavanja epidemioloških mjera obavezne su rezervacije na camerarollorelse@gmail.com. Ulaz je slobodan.

„Ličnost u izgradnji” sufinancira Grad Rijeka Odjel za kulturu i Ministarstvo kulture i medija u sklopu Digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, a sponzor projekta je i produkcijska kuća Camera Roll. 

Sara Blažić diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti smjer Gluma i mediji u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Aktivno se bavi kazalištem i filmom, a ovo joj je prvi samostalni kazališni projekt.

Komentari