Premijera Gospodina Kolperta u Kazalištu KNAP – kombinacija Tarantina i Ayckbourna u produkciji Binocular Teatra

136

“Gospodin Kolpert”, autora Davida Gieselmanna, doživio je svoju njemačku premijeru 12. prosinca 2000. u povodu otvaranja Schaubühne am Lehniner Platz-a u Berlinu. 

Riječ je o kombinaciji crne komedije i trilera, Tarantina i Ayckbourna. Za razliku od drugih djela iz tog razdoblja, izvodi se po cijelome svijetu. Skandinaviji, Islandu, Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Poljskoj, Izraelu, Turskoj, Novom Zelandu, Australiji i SAD-u pridružit će se i Hrvatska.

U prijevodu Dubravka Torijaneca i produkciji Binocular Teatra, premijera će se održati 7. studenog u 20h u Kazalištu KNAP.

Autor djela iz jedne gotovo jokerovske pozicije ismijava i izvrće neformalan odnos dva para, od kojih se jedan našao u gostima. Naličje susreta su portreti otuđenih ljudi kao posljedica posvemašnjeg materijalizma, nedostatka duhovnog smjerokaza i korporativnog globalizma unutar kojeg se čovjek pretvorio u vlastitu funkciju. 

Pokušamo li razabrati kulturne utjecaje civilizacija u melting potu domaće kulture, ova komedija nam donekle pokazuje što nam je amerikanizacija donijela, ali i koje su moguće posljedice toga. 

Uz to, riječ je o djelu koje kazalište prije svega poima kao igru.

Zvuči zaista zanimljivo. Ljubitelji kazališta, ako ste u mogućnosti, ne propustite!

 

Komentari