Premijera dokumentarca Tusta o životu legendarnog frontmena KUD Idijota

138

Riječka premijera dokumentarnog filma Tusta – o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene, čovjeku koji je prerastao glazbu i postao simbolom slobodnog mišljenja i zdravog razuma – održava se u četvrtak, 21. studenog u 20 sati, uz gostovanje redatelja filma Andreja Korovljeva.

Biografski dokumentarac Tusta približava nas životu Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog punk-rock benda KUD Idijoti iz Pule, putem arhivski materijala i intervjua s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i suvremenicima. Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ. Konačno, u finalnom segmentu filma, redatelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kada otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.

Premijerno prikazan na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, uz nagradu publike na Liburnia Film Festivalu, film je gostovao i na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest te Filmskom festivalu Slobodna Zona.

Službeni after party programa održava se u Palachu, nakon premijere filma Tusta, uz Lutke na koncu, beogradski tribute bend Kud IDIJOTA. Ulaznice za koncert benda Lutke na koncu prodavat će se u atriju Art-kina prije premijere i na ulazu u Palach prije početka koncerta.

Ulaznice za premijeru mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Komentari