Premijera dječje predstave “Bez glutena, molim!”

U organizaciji Udruge za celijakiju Primorsko - goranske županije Rijeka, 18. svibnja 2016. u 18 sati, u Hrvatskoj čitaonici Trsat održat će se premijera dječje predstave "Bez glutena, molim!" te prezentacija trećeg edukativnog naslova "Tisuću lica celijakije".

483

Dječja predstava nastala je u suradnji s Ri Teatrom (Kulturni centar Kalvarija) prema slikovnici “Bez glutena, molim!” autorice Marine Milinović koja tematizira celijakiju u razdoblju djetinjstva.

Cilj predstave je na zabavan način educirati djecu predškolske dobi i razredne nastave te ih upoznati s posebnošću bezglutenske prehrane i odaslati jasnu poruku kako različitost nije mana!

Treći edukativni naslov “Tisuću lica celijakije” dio je četverogodišnjeg projekta kojeg provodi Udruga u cilju edukacije i podizanja svijesti o celijakiji kao posebnoj potrebi u sklopu kojeg su do sada realizirana dva naslova: “Bez glutena, molim” i “Lana tinejdžerica – odrastanje bez glutena”. Ova je knjižica nastala u suradnji s našim vrsnim stručnjacima iz područja zdravstva (prof.dr.sc.Brankica Mijandrušić-Sinčić, gastroenterologinja KBC Rijeka – Maja Obrovac, dipl.ing.preh.tehn. nutricionista i voditeljica prehrane KBC Rijeka, prof.dr.sc. Goran Palčevski – ravnatelj Dječje bolnice Kantrida, mr. Ivana Frančula psihologinja Dječje bolnice Kantrida, mr. Vedrana Podobnik, dipl.sanit.ing. voditeljica Odsjeka za hig. – epidemiološki nadzor i uzorkovanje NZZJZ PGŽ) koji već dugi niz godina pomažu Udruzi u provođenju različitih aktivnosti.

Njezina je posebnost u tome što ćemo po prvi puta na jednom mjestu naći objedinjene, vrlo važne informacije o celijakiji i njezinoj povezanosti s drugim autoimunim bolestima, bezglutenskoj prehrani, zakonske okvire koji određuju sigurnu proizvodnju i postupanje s hranom bez glutena kao i psihološki utjecaj doživotne bolesti.

Knjižica je namijenjena općoj odrasloj populaciji, zdravstvenim radnicima kao podsjetnik na promišljanje o bolesti i kada ne postoji jasna klinička slika, a naročito će biti korisna hotelijerima i ugostiteljima koji bi trebali razumjeti termin ‘bezglutenska prehrana’ kao lijek za osobe oboljele od celijakije.

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Grada Rijeke – Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb te sponzorskim sredstvima tvrtki koje doprinose razvoju cjelokupne društvene svijesti (Ina d.o.o., Schar).

Udruga za celijakiju PGŽ Rijeka je svojim projektom “Bez glutena, molim!”, kojeg provodi već treću godinu za redom i u sklopu kojeg su izdani svi navedeni naslovi, nagrađena od strane Središnjeg koordinacijskog odbora iz Zagreba – poveljom za “Naj- akciju 2015.” kojom je poboljšan i uljepšan život djece.

Komentari