Prema ovoj studiji odlazak u muzej ili kazalište može vam pomoći da duže živite

17

Ako nikada niste čuli o pojmu muzeoterapija, vjerojatno je sada najbolje vrijeme da naučite nešto više o tome. Jer znanstvenici Sveučilišnog Fakulteta London otkrili su da česti posjeti muzejima, umjetničkim galerijama i kazalištima ne služe samo kao poslastica za oči, već bi vam mogli pomoći da duže živite. Naravno u doba epidemije koronavirusa to nije moguće, no dobro je imati to na umu za buduća vremena. Ipak, konzumaciju i recepciju umjetnosti u doba koronavirusa možete ostvariti i putem online sadržaja. Ovdje možete detaljnije proučiti rezultate njihovog istraživanja.

 

Znanstvenici su za istraživanje analizirali podatke 6 710 Britanaca starijih od 50 godina. Svi su sudjelovali u većem istraživanju – Engleskom longitudinalnom istraživanju o starenju (ELSA). Prosječna dob svih ispitanika bila je 66 godina. Ljude se pitalo koliko često su dolazili u kontakt s umjetnošću, uključujući posjete izložbama, muzejima, umjetničkim galerijama, odlascima u kazalište ili posjećivali glazbene događaje. Morali su odabrati između tri ponuđene opcije – nikada, rijetko (manje od jednom ili dva puta godišnje) i često (svakih nekoliko mjeseci ili češće).

 

Cilj istraživanja bio je otkriti vezu između susretljivog (ne aktivnog) konzumiranja umjetnosti i smrtnosti. Tijekom sljedećih 14 godina, oko 2 000 sudionika preminulo je, a najčešći razlozi njihove smrti bili su rak, kardiovaskularne bolesti, problemi s plućima i ostali prirodni uzroci smrti. Znanstvenici su analizirali prikupljene podatke te došli do sljedećeg zaključka. Što češće ste izloženi umjetnosti, to su vam manje šanse za uranjenu smrt. Naročito ljudi koji su često izloženi umjetnosti imaju 31% manji rizik od smrti, dok oni koji odlaze u muzej ili posjete glazbenu manifestaciju jednom ili dva puta godišnje imaju 14% veće šanse da izbjegnu uranjenu smrt.

 

Neki drugi faktori poput demografije, socijalni i ekonomski status, zdravlje i bračni status su se također uzeli u obzir, međutim znanstvenici nisu pronašli poveznicu između njih i rezultatima istraživanja. Iako je to bilo samo opservacijsko istraživanje i ono nam ne može pokazati zašto kulturno obogaćen život može ljudima pomoći da žive duže, puno znanstvenika smatra da umjetnost može smanjiti stres, poticati kreativnost, dati osobi koja je izložena umjetnosti osjećaj mira te pomoći u pronalasku svrhe u životu.

 

Prošla istraživanja također su pronašla pozitivan utjecaj umjetnosti na fizičko zdravlje čovjeka eliminacije poput kroničnih bolova, visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, kratkoće daha i drugih simptoma.

Komentari