Predstavljena sezona HNK Ivana pl. Zajca 2020./21. – neizvjesnost kao poticaj

39

Opstanak kazališta, neizvjesnost i fleksibilnost izvođača, ono je što obilježava nadolazeću sezonu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Novu sezonu i program HNK Ivana pl. Zajca za 2020./21. godinu pod motom „Opstanak“ predstavio je intendant riječkog kazališta Marin Blažević zajedno s ravnateljicom Riječkog baleta Mašom Kolar, Renatom Garola Catica, ravnateljicom Hrvatske drame, ravnateljem Talijanske drame Giuliom Settimom te gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom i Ivanom Šararom, pročelnikom Odjela za kulturu Grada Rijeke.

DSC_2065

Tema sezone 2020./21. – Opstanak

Zbog neizvjesnosti u pogledu mogućih novih mjera zaštite od epidemije novog koronavirusa, koje već ograničavaju kapacitet gledališta kao i mogućnosti izvođenja na pozornici, te zbog toga i upola smanjenim vlastitim prihodima od prodaje, te još neizvjesnim subvencioniranjem programa iz proračunskih izvora, danas nismo u mogućnosti predstaviti program već plan programa sezone 2020./2021.“, konferenciju je započeo intendant Marin Blažević.

Ono što obilježava nadolazeću sezonu jest „opstanak“ kazališta, neizvjesnost i fleksibilnost izvođača. Postoje tri čimbenika po kojima će sezona 2020./21. biti posebna, a prvi od njih jest vrijeme, kazao je intendant Marin Blažević.  Naime, sve što su izvođači i Kazalište uspjeli konkretizirati dogodilo se u posljednji tren, pa se tako ne zna u kojoj mjeri se mogu računati na to da će se svi projekti realizirati onako kako su zamišljeni. Cilja se na popunjenost dvorane od jedne trećine uobičajenog broja gostiju, s obzirom na potrebe trenutnog epidemiološkog stanja. Također, kazalište se suočava s problemom od prihoda programa i projekata koji su u većem dijelu bili financirani prodajom ulaznica. Blažević smatra kako je pozitivan efekt svega što se dogodilo u tome da su građani shvatili koliko im je potrebno kazalište te nije mogao niti pomisliti kako će u srpnju biti navala i potreba za sadržajem koji su pripremili publici.

DSC_2068

Reprize predstava Čipka i Plamteća voda koje su posljednjih mjeseci oduševile riječku publiku

Ravnatelji Renata Garola Catica, Giulio Settimo i Maša Kolar naglašavaju kako su unatoč izazovima koji su ih zatekli zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa uspjeli dosad realizirati određene projekte koji su za njih bili vrlo važni, te smatraju kako će prilagodbom i inovativnošću uspjeh postići  i u sezoni koja slijedi.

 

Od novih naslova koje su istaknuli su: za siječanj 2021. planiran je mjuzikl Kosa, kojom će se izvođači približiti mlađoj publici. Nadalje, Opasne veze u režiji Ivane Djilas, Čelične magnolije planirane su za ožujak 2021., u travnju nas očekuje predstava Fahrenheit 451 redatelja Ivana Penovića.

DSC_2074

U ožujku 2021. godine prema konceptu i koreografiji Waltera Matteinia i Ine Broeckx očekuje vas baletna Odiseja u službi produbljivalja sadašnjosti. Nadalje, u svibnju 2021. Pathetique & Brut – nova koreografska tema riječkog baletnog ansambla i njihove ravnateljice Maše Kolar te Douglasa Leea, dok će u lipnju članovi Baleta HNK Ivan pl. Zajc izvesti Koreo Lab.

Riječko kazalište mladih Kamov priprema 3 završne produkcije za lipanj 2021., odnosno predstave Mi djeca s kolodvora Zoo u izvedbi dramske skupine srednjoškolskog izleta, Zmajevi i vukodlaci u izvedbi dramske skupine osnovnoškolskog izleta, baletno-plesnu predstavu Romea i Juliju u izvedbi baletno-plesnog studia i radio dramu Kratki izlet u izvedbi dramskog studija. Peti ansambl priprema novu predstavu radnog naslova Istraživači u režiji i koreografiji Ive Nerine Sibile i Selme Banich.

Operama Aida u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića i Figarov pir u režiji Eve Buchmann će se proslaviti 135. obljetnica izgradnje i otvorenja zgrade riječkog kazališta, a također vas očekuju i Nikola Šubić Zrinjski u režiji Dore Ruždjak Podolski, Carmen, Werther i EPK/Opera po Kamovu.

U planu je i 8 simfonijskih i drugih koncertnih programa u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra čiji je umjetnički voditelj Petar Kovačić.

DSC_2071

Što se tiče talijanske drame, u studenom 2020. vas očekuje Dekameron u režiji Luciana Delprata te Alfa Romeo Jankovits redatelja Tommasa Tuzzoli u ožujku 2021., koja rekonstruira jedan od najnevjerojatnijih događaja grada Rijeke. U listopadu 2020. na kazališne daske stat će i Evanđelje neprijatelja u režiji Giulia Settima te Adriatico u režiji Luciana Delprata. U prosincu 2020. redatelj Giuseppe Nicodemo predstavit će vam Fiume’s X-Mas.

DSC_2069

Ponovit će se predstave koje su oduševile riječku publiku kao što su opera Julije Cezar u Egiptu – Iznova, baletne predstave Čipka, Plamteća voda nastale u sklopu EPK i Orašar te talijanska drama La Commedia. Još neke predstave koje ćete moći pogledati ponovo su Vježbanje života – drugi put, Gospođa ministarka, Kralj Edip, Evita, Sunset Boulevard, Mali princ, Dugonja, Trbonja, Vidonja, Tosca, Madama Butterfly, Didona i Eneja, Bonsai ima kratke grančice.

 

Sveukupno je najavljeno 6 novih hrvatskih drama uz reprizu od 7 drama iz prethodne sezone, 6 novih i repriza 4 opere, premijere 2 baleta i 3 reprize, te premijere 5 novih talijanskih drama uz reprizu 2 drame.

 

U rujnu otvorenje 2 nove riječke mikroscene-Palača Šečerane i Dječja kuća

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je čestitao i zahvalio svim izvođačima te istaknuo kako je nova sezona jedna od ambicioznijih i izazovnijih. Rekao je kako se očekuje i produljenje godine EPK do travnja 2021., što bi Kazalištu pomoglo u ostvarenju dodatnih projekata.

DSC_2075

Da ne treba biti nostalgičan za „starim normalnim“, već da novonastala fleksibilnost treba biti vodilja i smjernica u budućnosti, kazao je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar. Spomenuo je i dvije nove mikroscene koje će biti otvorene za javnost u rujnu ove godine, a to su scena Palače Šečerane i Dječja kuća. Također, u razmatranju je i uporaba prostora riječke Fillodramatice.

DSC_2077

Konferencija za novinare je organizirana uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se posjetitelji u sezoni 2020./21. pozivaju se na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Više o programu, predstavama, koncertima, pretplatama, rasporedu i svim ostalim informacijama u novoj kazališnoj sezoni u HNK Ivana pl. Zajca možete saznati na web stranicama kazališta.

Komentari