Predstavljena prva zvučna slikovnica iz edicije o Frakopanima i frankopanskim kaštelima

12

Prva koja priča o Kraljevici i Frankopanima, gotova je i možete je na ovom mjestu pogledati i poslušati. Tekstve svih osam frankopanskih slikovnica napisao je Velid Đekić, a temelje se na povijesnom istraživanju. Ilustracije su rad autorice Margarete Peršić, a autor glazbe je Elvis Stanić. Veliki mali kreativac, 12 godišni Luka Zulian spojio je zvuk sa slikom, a voditejica projekta Putovima Frankopana, Rajna Miloš dala je glas tekstu Velida Đekića. Ovo je prva, snimljeno će biti i preostalih sedam.

Najveći županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, Putovima Frankopana, uključuje i niz aktivnosti, među kojim su i one namijenjene najmlađima.

Sa osam slikovnica koje smo napravljene za interpretacijske centre (Čabar, Brod na Kupi, Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Bribir i Krk), a koje sadrže posve nove tekstove bazirane na povijesnim činjenicama i tradiciji svakoga kraja, kreirane su tematske pričaonice i kvizovi u školama diljem Županije i djeca su to odlično prihvatila. Ono što je najznačajnije u cijelom projektu jest to da je lokalna zajednica pokazala velik interes, da su se mještani područja na kojima su smješteni kašteli uključili u projekt, a to je ključno za kvalitetno očuvanje baštine – kako ove kulturno – povijesne, tako i one prirodne. Ako lokalno stanovništvo ne poznaje svoju kulturu i povijest, onda je neće znati niti sačuvati niti promovirati.

Te su aktivnosti nažalost u ovim novim okolnostima privremeno obustavljene, ali je u kooprodukciji s drugim kreativcima razvijena ideja Zvučnih slikovnica.

 

Komentari