Predstavljena pjesma ‘Zakantajmo čakavici’

Na granici Istarske i Primorsko-goranske županije u mjestu Zagore pored Brseča, ove srijede točno u podne odjekivali su zvuci pjesme „Zakantajmo čakavci“ koja je premijerno predstavljena medijima.

167

Domaća rakija za dobrodošlicu te pršut, istarske kobasice i nezaobilazna čaša vina bili su izvrsno prilagođen gastronomski doživljaj u ambijentu koji ima i svojevrsnu muzejsku vrijednost. Naime, konoba vlasnika Vlade Vretenara koja broji nekoliko tisuća brižno čuvanih i uredno složenih starinskih predmeta poslužila je kao izvrsna kulisa za predstavljanje pjesme-projekta, svojevrsne himne svim čakavcima, kojoj je podršku dala i prva čakavka Lijepe naše – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Čuvajmo skupa lipo naše ČA

Predsjednica Grabar- Kitarović u svom je pismu upućenom povodom predstavljanja pjesme, istaknula kako je uvijek na svojim putovanjima i životu van Hrvatske u sebi nosila zvuk jezika uz kojeg je odrasla, kojeg voli i koji u njoj budi drage uspomene te dodala “čuvajmo skupa lipo naše ČA”.

Glazbenom projektu koji je ujedinio Istru i Primorje, kao glavni solisti Voljen Grbac i Neno Pavinčić, i to u obliku, samo za ovu priliku formirane klape. Klapi su se pridružili predstavnici čakavaca s obje strane Učke, a to su redom novinarka Slavica Mrkić Modrić, gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović, direktori turističkih zajednica Svetvinčenta i Tar-Vabrige Dean Pustijanac i Denis Žužić, Aleksandar Valenčić koji je ujedno autor aranžmana te, poznata i priznata čakavska eminencija Stara Bjonda Pepina. ‘Dušu kroz tekst i glazbu’ novoj pjesmi utkao je Robert Pilepić, a svojim vrhunskim vokalima obol kvaliteti dale su joj istinske umjetnice Antonela Malis i Vivien Galletta.

Prisutnima se obratio organizator Neno Pavinčić osobno se zahvalivši svim akterima ove priče, a pritom je naglasio kako je cilj pjesme „Zakantajmo čakavci“  postati svojevrsna himna i poveznica svih čakavaca diljem Hrvatske i svijeta te simbol očuvanja čakavskog narječja i jedinstva čakavaca.

Lana Klobas/ Neno Pavinčić

Komentari