Predstavljen projekt hrvatske predstavnice na Venecijanskom bijenalu – Priručnim sredstvima – By the Means at Hand Vlatke Horvat

88
Croatian Pavilion

Umjetnički projekt Priručnim sredstvima – By the Means at Hand Vlatke Horvat, hrvatske predstavnice na Venecijanskom bijenalu – 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, na danas održanoj konferenciji za medije u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb predstavili su ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković, kustosica hrvatskog paviljona Antonia Majača i umjetnica Vlatka Horvat.

Venecijanski bijenale počinje 20. travnja i traje do 24. studenog ove godine. Hrvatski paviljon s umjetničkim projektom Vlatke Horvat Priručnim sredstvima – By the Means at Hand otvorit će se 19. travnja u 15 sati, u prostoru Fàbrica 33 na adresi Cannaregio 5063, za vrijeme predotvorenja 60. Venecijanskog bijenala.

U svom obraćanju, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je nastup Hrvatske na Venecijanskom bijenalu financijski i produkcijski najzahtjevniji međunarodni projekt koji Ministarstvo kulture i medija realizira s brojnim partnerima. „Ministarstvo je osiguralo nešto više od 330 tisuća eura za ovaj projekt, što uključuje produkcije troškove i troškove prostora“, istaknula je ministrica podsjetivši kako Hrvatska nema svoj paviljon te svake godine ulazimo u neizvjesnu borbu za odgovarajući prostor. Ministrica se osvrnula i na ovogodišnju temu Bijenala Stranieri Ovunque – Stranci posvuda kustosa Adriana Pedrose naglasivši da je izvrsno odabrana te da posebno snažno odjekuje u Europi. „Svjesni smo da živimo u vremenu kada koncept stranca, putovanja, vojnih, ekonomskih ili nekih drugih prisilnih odlazaka potpuno mijenja sliku društva“, dodala je ministrica i zaključila kako se ta slika odražava u svim segmentima umjetnosti. Autorici i kustosici ovogodišnjeg nastupa Hrvatske na Venecijanskom bijenalu, ali i cijelom produkcijom i organizacijskom timu, ministrica je čestitala na zamišljenom konceptu i poželjela puno uspjeha na središnjem međunarodnom mjestu izlaganja i predstavljanja suvremene vizualne umjetnosti.

Antonia Majača i Vlatka Horvat
Foto: Vanja Babić

Vlatka Horvat je za Hrvatski paviljon na 60. bijenalu u Veneciji osmislila strukturu razmjene između sebe i velike grupe prijatelja, umjetnika i umjetnica koji su, baš kao i ona, “stranci” u mjestima u kojima žive. Zamolila je svakog od njih da pridonese crtežom ili dvodimenzionalnim umjetničkim radom manjeg formata koji na neki način odražava njihovo iskustvo života u dijaspori. U zamjenu, Vlatka im šalje svoj novi rad koji nastaje u Veneciji u tijeku njenog boravka u Hrvatskom paviljonu za vrijeme trajanja bijenala. Ono što je osobito u ovoj razmjeni jest da svi umjetnički radovi putuju iz Venecije i u Veneciju putem neformalnih transportnih mreža, izbjegavajući poštanske ili transportne usluge, u prtljagama i rukama prijatelja, kolega_ica,” izložila je povjerenica Antonia Majača osnovne parametre rada Vlatke Horvat. “Važno je naglasiti da će se ono s čime se posjetiteljica susresti u prostoru paviljona stalno mijenjati, jer ćemo kontinuirano mijenjati umjetnička djela koja su izložena. Tako ćemo, umjesto singularne izložbe Vlatke Horvat kao autorice u jednom nacionalno definiranom okviru, izložiti veliku grupu međunarodnih umjetnika od kojih nitko ne živi tamo gdje je rođen,” dodala je Majača koja poput Horvat već dulji niz godina živi u inozemstvu, a obje su rođene u Hrvatskoj.

Do ovoga je trenutka čak 158 umjetnika, prijatelja i kolega Vlatke Horvat te njihovih kolega prihvatilo umjetničin poziv za sudjelovanjem u projektu Priručnim sredstvima – By the Means at Hand. Čak 18 radova već je dostavljeno u Veneciju, a u trenutku kada se održavala konferencija za medije, 20 je radova bilo “na putu”.

dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija
Foto: Vanja Babić

“Često radim s onim što mi je pri ruci, u smislu onoga što zateknem oko mene u fizičkom smislu – razni pronađeni predmeti, ostaci urbanih ili industrijskih procesa, ili ostaci mojih prethodnih projekata. Rad s onim što je pri ruci, oslanjanje na ekonomičnost sredstava i iznalaženje improviziranih rješenja povezano je s uvjetima neimaštine i oskudice; stvaranjem s ograničenim resursima, što su često uvjeti u kojima borave i sami stranci u novim životnim okolišima. Uvijek me zanimaju ograničenja, ali i njegov metaforički potencijal – ideja da se s malo može napraviti puno,” razložila je Vlatka Horvat motivaciju i način rada.

“Projekt Priručnim sredstvima bazira se na idejama povjerenja i prijateljstva, on aktivira veze među ljudima kako bi postigao svoje ciljeve. Umjetnici koje sam pozvala da sudjeluju u projektu dolaze iz mnogih zemalja. Priručnim sredstvima je projekt za Hrvatski paviljon, ali logika po kojoj su različiti ljudi, njihovi narativi, iskustva i radovi okupljeni i pozvani da dijele prostor, ne slijedi kategorije nacionalnog identiteta ili pripadnosti. Paviljon postaje mjesto susreta, gdje je u prvom planu prijateljstvo i povjerenje. Projekt se gradi na solidarnosti i uzajamnoj podršci kao načelima koja spajaju i drže ljude zajedno,” istaknula je Vlatka Horvat.

Naručitelj projekta za Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost (Vodnjan, Hrvatska).

Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija
Foto: Vanja Babić

Na temelju raspisanog Javnog poziva za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na 60. Venecijanskom bijenalu, Povjerenstvo u sastavu: ravnateljica MSU Zagreb i predsjednica Povjerenstva Vesna Meštrić, umjetnici Tomo Savić-Gecan, Kristian Kožul i Zoltan Novak te ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković jednoglasno je među dvanaest pristiglih prijedloga odabralo projekt Priručnim sredstvima – By the Means at Hand umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonie Majače istaknuvši da najkvalitetnije odgovara na temu jubilarnog izdanja Venecijanskog bijenala Stranci posvuda – Foreigners Everywhere koju je zadao umjetnički direktor Adriano Pedrosa.

O UMJETNICI:

Vlatka Horvat je umjetnica koja u svom radu koristi različite medije i forme izražavanja – od skulpture, instalacije, crteža, kolaža i fotografije do performansa, videa, pisanja i izdavaštva. Rekonfiguriranjem prostora i društvenih odnosa koji u njemu djeluju, njezini projekti često obrađuju prekarne odnose između tijela, predmeta, materijala, arhitekture i pejzaža te istražuju kompleksnu dinamiku subjekta i konteksta. Izlagala je u brojnim muzejskim i galerijskim institucijama, među kojima se ističu Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, PEER (London), Kunsthalle Wien (Beč), Hessel Museum – Bard Center for Curatorial Studies (Annandale-on-Hudson, NY) i MoMA PS1 (New York). Njezini su radovi bili izloženi i u sklopu postava Hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu – 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture 2018., te Aichi Triennale (Nagoya) i 11. Istanbul Biennale. Izuzev izložbi, njezini performansi bili su narućeni i izvedeni za HAU Hebbel am Ufer (Berlin), LIFT – London International Festival of Theatre, PACT Zollverein (Essen), Kaaitheater (Brussels), Fondation Cartier (Paris) i brojne druge. Rođena u Hrvatskoj, u tinejdžerskim godinama odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje je provela 20 godina. Trenutačno živi u Londonu. www.vlatkahorvat.com

Vlatka Horvat, umjetnica
Foto: Vanja Babić

O POVJERENICI:

Antonia Majača je povjesničarka umjetnosti, kustosica i spisateljica koja živi između Venecije i Berlina, a u svom radu objedinjuje povijest umjetnosti, političku filozofiju, kritičke medijske studije, političku epistemologiju tehnologije i intelektualnu povijest. Bila je jedna od kustosica izložbe Parapolitics – Cultural Freedom and the Cold War at HKW – Haus der Kulturen der Welt u Berlinu 2017. godine i autorica je projekta Feminist Takes. Od 2019. do 2021. godine bila je glavna istraživačica na istraživačkom projektu The Incomputable na IZK-u – Institutu za suvremenu umjetnost Tehnološkog sveučilišta u Grazu. Urednica je publikacije Incomputable Earth: Digital Technologies and the Anthropocene (Bloomsbury, 2024.).

Vlatka Horvat: Priručnim sredstvima

Hrvatski paviljon / 60. Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia

Datumi izložbe: 20. travnja – 24. studenog 2024. (predotvorenje 17., 18. i 19. travnja),

Mjesto održavanja: Fàbrica 33 (ugao Calle Larga dei Boteri i Calle Ruzzini, Cannaregio 5063)

Vaporetto stanica: Fondamenta Nove
Web-stranica: https://www.croatianpavilion2024.com

Instagram: @croatianpavilion2024/

Facebook: @CroatianPavilionVenice

Komentari