Predstave Graces i Screenagers Vol. 2 u HKD-u

84
Predstave Graces i Screenagers Vol. 2 u HKD-u

Hrvatski kulturni dom na Sušaku najavljuje dva zanimljiva gostovanja – 23.10. plesne predstave Graces talijanske koreografkinje Silvie Gribaudi i 25.10. interaktivne predstave Screenagers Vol. 2 Barbare Matijević.

Graces – S bogatim humorom i radikalnom empatijom talijanska koreografkinja Silvia Gribaudi uzdiže pojmove ljudskih nesavršenosti u umjetničku formu izvan klišeja i pojavnosti. Inspirirana skulpturom Tri gracije (Antonio Canova 1812.-1817.), Graces predstavlja Zeusove kćeri Eufrozinu, Aglaju i Taliju (sjaj, radost i blagostanje) kroz tri muška izvođača koji zajedno sa Silvijom traže nova značenja riječi milost. Kroz ples i tekst, ali ponajviše neposrednošću i s lakoćom, predstava prodire u srž naše ljudskosti.

Na pozornici su tri muška izvođača (Siro Guglielmi, Matteo Marchesi i Andrea Rampazzo) zajedno s autoricom Silviom Gribaudi, koja sebe voli definirati kao autoricu tijela zbog svoje poetike kojom nesavršenosti uzdiže do umjetničke forme izravnim, okrutnim i empatičkim stripovskim stilom brušući granice između plesa, kazališta i izvedbenih umjetnosti.

Posljednjih deset godina Silvia Gribaudi radi na propitivanju rodnih stereotipa, muških i ženskih identiteta i koncepta virtuoznosti u plesu i svakodnevnom životu, prevazilazeći klišeje tijela.

Screenagers Vol. 2 zamišljena je kao refleksivni, DIY mjuzikl: iz osobnog iskustva i u prvom licu, izvođačica nam predstavlja intimnu kolekciju pjesama o opskurnim emocijama koje osjeća, ali za koje ne uspijeva pronaći riječ u svakodnevnom životu. Njezina je misija kroz pjesme uhvatiti frustracije, boli, radosti i porive koji lutaju divljinom njezine psihološke unutrašnjosti – unutrašnjosti koja neobično podsjeća na naš umreženi medijski krajolik, a s kojim će se gledatelji tijekom predstave moći povezati putem svojih pametnih telefona.

Ukorijenjena u činjenici da su pjesme tradicionalno služile kao repozitorij zajedničkog iskustva, kao način premošćivanja generacijskih jazova, interaktivna predstava Screenagers Vol. 2 predlaže zbirku idiosinkratične DIY glazbe za digitalno doba koja propituje posljedice kaotične uronjenosti u online sadržaje na našu psihu i našu kolektivnu imaginaciju.

Dan nakon predstave, 26.10. od 10 12 sati, Barbara Matijević će održati besplatni master class Intermedijalnost u izvedbenim umjetnostima koji ima za cilj analizirati različite vrste interakcija između kazališta i drugih medija u umjetničkom radu Barbare Matijević i Giuseppea Chicoa. Master class će se fokusirati na konkretne umjetničke taktike i strategije pregovaranja između fizičkih i virtualnih, offline i online medija, dekonstruirajući moguće načine na koje mehanika kazališta može koegzistirati s mehanikom interneta u izvedbi uživo.

Gostovanje predstave Graces realizirano je uz pomoć Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, a Screenagers Vol. 2 uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Teatroskopa – regionalnog programa za izvedbene umjetnosti koji su pokrenuli Francusko Ministarstvo europskih i vanjskih poslova, Francusko Ministarstvo kulture i Francuski institut.

Ulaznice po cijeni od €7 (52,74 kn) po predstavi moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu i Foto Reviji uz naknadu od dodatnih €0,85 (6,40 kn) za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice, isključivo na blagajni HKD-a, a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Komentari