Prašinu iz Filodrammatice pretvorio u boju koju je iskoristio u tiskanju reprodukcija arhivskih fotografija same zgrade

185
Bez naziva, sitotisak, arhivska fotografija DAR (fotograf Ilario Carposio)
Foto: Ilario Carposio

U organizaciji udruge Drugo more, ovog četvrtka 5. listopada u 20 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvara se izložba Bez naziva (Arhiv Filodrammatica) splitskog umjetnika Viktora Popovića, poznatog po preciznim i elegantnim site-specific instalacijama koje često nastaju u dijalogu s povijesnim i fizičkim kontekstom izložbenog prostora u kojem izlaže.

Izgrađena 1890. godine za potrebe amaterskih građanskih dramskih i glazbenih društava, zgrada Filodrammatice već 130 godina predstavlja važno mjesto riječke kulture, ostavljajući trag u sjećanjima ljudi, arhivskim zapisima i dokumentaciji. Brojni umjetnici i publika također su tijekom vremena ostavljali vlastite tragove u samom fizičkom prostoru zgrade; u potrazi za njima, Popović je u Državnom arhivu u Rijeci pronašao četiri fotografije Ilaria Carposia koje prikazuju izvorni oblik pročelja i interijera Filodrammatice, a koje su mu poslužile za izgradnju grafičkog dijela izložbe.

Materijal korišten u izradi grafika metodom sitotiska pritom je prikupljen u samoj zgradi: radi se o prašini koja predstavlja materijalno svjedočanstvo strujanja zraka i protoka ljudi, i koja se – prenamijenjena u boju – utiskuje u Carposijeve fotografije, pretvarajući ih u otiske vrlo svijetle game. Ovi „duhovi“ fotografskih predložaka, izloženi kao serija grafika, ukazuju na neminovnu razgradnju izvornih ideja i materijalnih ostvarenja protokom vremena.

Procesu nestajanja, izraženom u spomenutim monokromatskim grafikama, Popović suprotstavlja instalaciju temeljenu na svjetlu, koja ukazuje na postojanje života koji se odupire entropiji, odnosno onome što vrijeme sa sobom nosi. Fotografije interijera izrađene u boji i izložene na lightboxovima postavljenima na namještaju koji pripada zgradi, predstavljaju istovremeno i kontrast i suputnika oronuloj građevini. Dijalog grafičkog i instalacijskog postava, statičnog i dinamičnog principa, te privida reda koji prikriva propadanje u grafikama i kaosa koji zapravo sadržava red i opire se propadanju u instalaciji, sažimaju intelektualno i emocionalno iskustvo korisnika i posjetitelja Filodrammatice o Filodrammatici.

Viktor Popović
Foto: Darko Škrobonja

Viktor Popović je umjetnik koji živi i radi u Splitu. U svojim instalacijama i objektima često koristi pronađene predmete, arhivsku građu i sirove industrijske materijale pritom istražujući odnos umjetničkog djela i publike, te povijesnog i fizičkog konteksta izložbenog prostora. Izlagao je u galerijama, muzejima kao i u alternativnim izložbenim prostorima u Europi i SAD-u. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i dobitnik je više uglednih stipendija i nagrada. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama značajnijih javnih institucija u Hrvatskoj, uključujući Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galeriju umjetnina u Splitu, Galeriju umjetnina u Zadru i Laubu u Zagrebu. Osim vlastite umjetničke prakse, od 1998. predaje i kolegije slikarstva i crtanja na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu, gdje je 2018. godine promaknut u trajno zvanje redovnog profesora.

Nakon otvorenja, izložbu je moguće posjetiti do 26. listopada u radnom vremenu galerije od ponedjeljka do petka od 11 do 13 i od 16 do 20 sati, te subotom od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Komentari