“Pozdrav Malom salonu” – Kultura istisnula kulturu?!

128
Foto: Teklić.hr

„Drage privremene i stalne građanke i građani Rijeke,
obavještavamo Vas da od ove jeseni Mali salon prestaje biti izložbeni prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Nakon više od 70 godina izložbene djelatnosti i značajne uloge koju je odigrao u kulturnoj i društvenoj mapi grada noseći ulogu jednog od posljednjih prostora kulture na Korzu. Mali salon od jeseni preuzima vlasnik prostora, Hrvatska radiotelevizija, koja će ga koristiti u druge svrhe.
Vjerujem da Vas uz Mali salon vežu brojne uspomene, pa Vas pozivamo da ih s nama podijelite u knjizi „Pozdrav Malom salonu“ koja se nalazi u prostoru.
Muzej moderne i suvremene umjetnosti“.

Ova neugodna, tužna i neobična obavijest dočekala je Riječane na staklenom pročelju Malog salona.

Neugodna i tužna, jer riječ je o 70 godina izložbene djelatnosti u tome prostoru, a neobična jer MMSU prostor mora prepustiti Hrvatskoj radioteleviziji koja Mali salon preuređuje u studio za praćenje programa Europske prijestolnice kulture, iako su upravo u Malom salonu planirane još tri izložbe do kraja godine kao dio predprograma EPK?!

Izbacuju kulturu da bi pratili kulturu i to kulturu koja u Malom salonu egzistira od kako znam za sebe“, lijepo je to u svome Facebook komentaru rezimirao plesač i koreograf, redatelji i kazališni pedagog Žak Valenta.

U razgovoru s Ivom Matulićem, opunomoćenikom ravnatelja MMSU-a saznajemo kako su obavijest o otkazu prostora od HRT-a dobili u lipnju.  Otkazni rok je tri mjeseca, a pred njima čak tri već najavljene izložbe u prostoru Malog salona, upravo kao dio predprograma EPK!

Uputili smo HRT-u zamolbu da nam prolongira otkazni rok, čekamo njihov odgovor“, rekao nam je Ivo Matulić. Situacije je posve neizvjesna, pa je MMSU u suradnji s Gradom prisiljen tražiti alternativno rješenje za održavanje planiranih izložbi.

Ta priča o otkazu ugovora već neko vrijeme kruži gradom, no mi ništa službeno nismo dobili do lipnja“, kaže Matulić i ne skriva iznenađenje načinom raskida ugovora, o svemu su obaviješteni u zadnji tren. Iseljavanjem iz Malog salona otvara se i problem deponiranja umjetnina, za što je taj prostor također služio.

Komentari