Povratak riječke „Tosce“ s glasovitom, uvijek fascinantnom Maidom Hundelig u naslovnoj ulozi

132
Foto: Dražen Šokčević

Puccinijeva „Tosca“ u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, a pod ravnanjem maestra Philippa von Steinaeckera, vraća se na pozornicu riječkog HNK Ivana pl. Zajca u petak, 4. lipnja s početkom u 19 sati.

U naslovnoj će ulozi, prvi put u Rijeci, nastupiti glasovita njemačka sopranistica, počasna članica riječke Opere Maida Hundeling. Uvijek fascinantna i sugestivna solistica već je oduševila i publiku i kritiku u naslovnoj ulozi Straussove „Elektre“ te kao Izolda u Wagnerovoj operi „Tristan i Izolda“ za čiju je izvedbu ansamblu riječke Opere upravo dodijeljena i prestižna Diploma „Milka Trnina“. Još se pamti i njena Aida s koncertne izvedbe povodom 135 godina otvorenja današnje zgrade riječkog Kazališta.

Dimitris Paksoglou, Maida Hundeling (2)
Foto: Dražen Šokčević

Uz nju će, također prvi put na riječkoj opernoj sceni, ulogu Cavaradossija tumačiti gost Dimitris Paksoglou, prvak Grčke nacionalne opere koji je veliki dio karijere ostvario u francuskim opernim kućama, a riječka ga je publika upoznala kao Pollionea u Bellinijevoj „Normi“ i Pinkertona u Puccinijevoj „Madame Butterfly“. U ulozi Scarpije ponovno će biti nenadmašni Giorgio Surian, koji se ovom ulogom proslavio na pozornicama diljem opernog svijeta.

Solističku ekipu čine i Luka Ortar kao Cesare Angelotti, Ivan Šimatović kao Crkvenjak, Filip Filipović u ulozi Spolette, Slavko Sekulićkao Sciarrone i Ključar te Vanja Zelčić kao Glas pastira.

Zbog aktualnih epidemioloških mjera, tijekom nove će izvedbe izvedbi biti smješten na pozornici, što je još jedan od razloga zbog kojih će ova izvedba zasigurno ponuditi novi, drugačiji doživljaj ove operne predstave.

Giorgio Surian, Maida Hundeling
Foto: Dražen Šokčević

Među najboljim glazbenim događajima na svijetu

„Tosca“ je, podsjetimo, u sklopu Puccini trilogije, u riječkom „Zajcu“ premijerno izvedena 9. studenoga 2019., a jedna od najpopularnijih i najizvođenijih djela svjetskog opernog repertoara i po mnogima najdramatičnija od svih opera u režiji Marina Blaževića postala je  predstavomu čijem svakom od tri čina, publika gledatri različite predstave „Tosce” odnosno  tri različita načina njezine moguće inscenacije: od opernog historicizam čija vizualnost počiva na ljepoti kazališnog slikarstva i „autentičnim“ kostimima, preko „aktualizacije“ operne priče do operne režije svedene na neophodno: glazbu, dramu, glas, glumu, osobnost izvođača i intenzitet doživljaja.

Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenografiju s Alanom Vukelićem supotpisuje Marin Blažević kao i svjetlo s Daliborom Fugošićem.

Maida Hundeling, Giorgio Surian
Foto: Dražen Šokčević

Ova je riječka „Tosca” uvrštena među najbolje glazbene događaje 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina Operaclick.com. Početkom prošle godine na popis najboljih na svijetu dospjela je u konkurenciji s više od 400 glazbenih događaja. Zahvaljujući tome, riječka se “Tosca” našla u društvu s produkcijama doista najboljih i najglasovitijih na svijetu kao što su primjerice milanska La Scala ili newyorška Metropolitan Opera.

Zbog aktualnih epidemioloških mjera, u novoj izvedbi orkestar će biti smješten na pozornici

Maida Hundeling (2)
Foto: Dražen Šokčević

Komentari