Povratak Puccinijeve opere „Turandot“ Andreia Sherbana na scenu Kraljevske opere u Londonu

103
turandot

U srijedu 22. ožujka u izravnom prijenosu iz Londona, u Cinestar kinematografima, gledat ćemo Puccinijevu „Turandot“ u režiji slavnog rumunjsko-američkog redatelja Andreia Sherbana. Ova je predstava desetljećima na repertoaru Kraljevske opere u Londonu i praktički je najstarija živuća predstava ove kuće. Premijera je bila u vrijeme kada su Margaret Thacher i Ronald Regan bili na vrhuncu političke moći, prije nego je Mihail Gorbačov došao na čelo SSSR-a. Sve ovo imao je na umu Andrei Sherban, odlučujući se za tradicionalno uprizorenje na nekom dvoru dalekog Istoka.

Ovu produkciju danas čini živom njena muzička izvedba koja je povjerena jednom od najvećih ako ne i najvećem stručnjaku za Puccinija danas, maestru Antoniju Pappanu. Budući da nikad nije dirigirao „Turandot“, maestro Pappano je pristupio partituri vrlo široko, izučavajući različite izvore libreta, a koncentrirajući se na vokalni izraz pjevača. Budući da dirigenti, za vrijeme izravnih prijenosa, komentiraju djelo i svoj pristup izvedbi, bit će to prilika da najšire gledateljstvo čuje maestra Pappana i njegovo iskustvo s jednom od najvećih opernih partitura.

Poznato je da Puccini nije završio ovu operu – umro je iznenada od srčanog udara, pa je djelo nadopisao Riccardo Zadonai. Neki redatelji ističu ovu činjenicu, dok ju neki zanemaruju. Bit će zanimljivo vidjeti što je o tome mislio Andrei Sherban.

U najnovijoj produkciji naslovnu ulogu pjevat će Talijanka Anna Pirozzi, dramski koloraturni sopran, umjetnica koja u svom fahu nastupa na najvećim pozornicama svijeta. Calaf će biti Yonghoon Lee, poznati tenor iz Južne Koreje, inače čest gost Kraljevske opere u Londonu. Nesretnu Liu tumači Masabane Cecilia Rangwanasha, Južnoafrikanka toplog soprana začudne ljepote, dobitnica mnogih nagrada. Timura pjeva Ukrajinac Vitalij Kowaljow, koji basovske role talijanskog, ali i njemačkog repertoara pjeva po cijelom svijetu. I u manjim ulogama nastupit će izvrsni pjevači, uz zbor kraljevske Opere, poznat po svojoj dojmljivoj igri i zapjevu. Ovo je predstava koju pravi ljubitelji opere neće propustiti.

Tekst: Svjetlana Hribar

Komentari