Povratak Pomorske bitke u Bakar

59
pomorska bitka

Već tradicionalno, drugi tjedan srpnja rezerviran je za veliku feštu u Bakru. Popularna manifestacija „Margaretino leto“ svoj vrhunac doživljava 13. srpnja, na blagdan sv. Margarete, ujedno i Dan grada Bakra. Na radost domaćina i njihovih gostiju, Margaretina ove godine pada u subotu. Razlog više za ponuditi uistinu bogat i sadržajan program!

Za svakoga ponešto

Aktivnosti počinju već od jutarnjih sati, budući da u 9 sati na Vilju starta tradicionalni pohod na Risnjak, koji organizira Planinarsko društvo „Bakar“. Inače, manje je poznato da se vrh Risnjak nalazi na području grada Bakra te je njegova najviša točka! Oni koji ostaju u gradu u 10.30 mogu pohoditi sv. misu u crkvi sv. Margarete. U 18 sati ispred crkve Majke Božje od Porta kreće tradicionalna svečana procesija s relikvijom sv. Margarete, nakon čega slijedi koncelebrirana sveta misa (18.30) na Žalu ribara koju predvodi riječki nadbiskup Mate Uzinić,

Posebnu živost bakarskim ulicama pridat će tradicionalni Margaretin sajam koji počinje u 17 sati. Prepustite se istraživanju ponude lokalnih proizvođača, kao i asortimana gostujućih izlagača i obrtnika. Od 18 sati svoja će vrata otvoriti i „Hrvatska Kostajnica“, ratni brod HRM-a koji će sve do 21 sat biti otvoren za javnost. U Bakru uvijek misle i na najmlađe, pa će tako od 19 sati u Gradskom vrtu biti upriličen zanimljiv program Dječjeg kutka.

Pomorska bitka i Jole

Vrhunac večernjeg dijela programa počinje u 21 sat kad nas, nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti poginulim braniteljima, čeka svečani mimohod povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Bit će to jedinstvena prilika za zaviriti u prošlost „modnog izričaja“ hrvatskih vojnih odreda, od istoka do zapada, sjevera i juga Hrvatske, preko Keglevićeve straže, Dubrovačkih Trombunjera, serežana do čuvene gradske straže Bakar. U svečanoj povorci sudjeluje preko 20 povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske. Vojničkim duhom odisat će i uprizorenje legendarne Pomorske bitke (22.30 h) koja se nakon pet godina pauze na velika vrata vraća u program središnjeg dana Margaretinog leta. Spektakularna kanonada, zaneseni pokliči i veliki vatromet nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Večer će zaključiti raspjevani Joško Čagalj Jole, čiji koncert počinje u 23 sata na Žalu ribara, jednoj od najljepših ljetnih pozornica na Primorju, nakon čega slijedi fešta uz grupu „Point“ do ranih jutarnjih sati. Zahvaljujući brojnim sponzorima, svi programi su besplatni, a uživancija zajamčena.

Posebna autobusna i taxi-boat linija

U subotu će cesta kroz Bakar od 17 sati do 2 ujutro biti zatvorena za sav promet, a taj dan biti će obustavljen i sav pomorski promet od rive do pontonske šetnice (zbog izvođenja Pomorske bitke). Kako bi Margaretina protekla uz što manje prometnog stresa, organizatori su osigurali besplatni mini bus od Industrijske zone do Bakra i nazad. Linija će kružiti od 19 sati između Galerije Bakar (ispred Interspara) i suhe marine u Bakru. Za jedan krug Zona-Bakar-Zona potrebno je oko 20 min. Posljednji polazak iz Bakra predviđen je za 2.30 ujutro.

Osiguran je i taxi-boat od Kisikane do Bakra i nazad, koji će prometovati između 19 i 2 sata. Organizatori apeliraju i na to da tko god može dođe zajednički, jednim autom, javnim prijevozom ili taxijem.

Organizatori poručuju: Dođite u Bakar i doživite jedinstveni spoj tradicije, vrhunskih doživljaja i odlične zabave! Vidimo se!

Komentari