Povodom Dana sv. Vida na Čajni trg stiže profesor Baltazar

28

U organizaciji Art-kino Croatia i Grada Rijeke  u suradnji sa Samovar barom, u petak, 12. travnja u 21:30 sat na Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flaciusa) stiže dobroćudan i neobičan znanstvenik: profesor Baltazar. Profesor Baltazar svojim izumima olakšava živote Baltazar grada, a serijal crtanih filmova nosi i bitnu poruku o tome kako riješiti probleme bez nasilja i agresije već pomoću mašte, sloge i pozitivne energije. Ulaz na projekciju je slobodan, a program će trajati 45 minuta.

Lik profesora Baltazara stvoren je daleke 1967. godine u animiranom filmu „Izumitelj cipela“, a uspjeh koji je taj film doživio potaknuo je ideju snimanja serijala crtanih filmova, gdje je profesor Baltazar ključni lik priče. Profesor Baltazar ujedno je i najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma, a njegov otac je Zlatko Grgić. Ujedno, i mnogi poznati autori poput Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek isticali su se u projektu uz glazbu Tomice Simovića. Simpatičnom profesoru ime je dao Pavao Štalter, a inspiraciju za Baltazar-grad Zlatko Bourek našao je upravo u gradu Rijeci.

U sklopu programa prikazat će se sljedeći animirani filmovi: “Hanibalove Alpe”, “O mišu i satovima”, “Pingvin Čarli”, “Sportski život”, “Ulični svirači” i “Violeta i Franc”.

Komentari