Povodom Dana planeta Zemlje Korado Korlević održat će u Crikvenici predavanje “Kome pripada budućnost?”

125
kome pripada budućnost

Javna tribina i predavanje Korada Korlevića “Kome pripada budućnost?” održat će se u Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice, Vinodolska 1, Crikvenica, u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine s početkom u 19 sati.

Predavanju će se moći pristupiti i online registracijom korisnika na link.

Tribinu će moderirati Milvana Arko-Pijevac, predsjednica udruge. Nakon predavanja planirana je rasprava u trajanju od najviše sat vremena.

Nakon mnoštva budućnosti opisanih u znanstveno fantastičnim novelama, prikazanih u filmovima, raspravljanih na okupljanjima futurologa, obećavanih od strane političara, konfuzija na tu temu je više nego vjerojatna. Koja je od svih opisanih ona prava?

Zbilja, može li se saznati koja nam to budućnost dolazi? Odgovor je naravno ne. Ne postoji jedna moguća budućnost, postoji mnoštvo sada već nemogućih i nešto mogućih, neke su s više druge s manje vjerojatnosti da se dese.

Pedesetih se godina dvadesetog stoljeća shvatilo da postoje matematički problemi, koji i naizgled jednostavni nemaju jedno moguće rješenje. Razvoj matematike kaosa, koja se nadovezala ne teorije mreža pokazala je da nam mnoge tehnološke procese i samu budućnost određuje mnoštvo trenutaka u kojima je “sve moguće”. Brzina kojom se sada stvaraju i zatvaraju ključanice iz područja biologije, fizike, medicine, robotike, fotonike, o kojima ovisi budućnost je dosad neviđena i u narednih je 25 godina, najvažniji je period za našu vrstu, za Homo sapiensa/ u posljednjih 40.000 godina. Toliko važan da su eksperti futurolozi izašli i s vjerojatnošću da čovjeka ne bude na Zemlji, krajem 21. stoljeća od 19%.

Kada se ode slagati lista najvećih opasnosti, ne postoji suglasnost o redoslijedu, ali se svi slažu da se one mogu svrstati kao:
1.) Prirodna ili umjetno stvorena pandemija

2.) Nuklearni rat

3.) Kolaps kompleksnih sustava / “kulturni kolaps”

4.) Solarna flara

5.) Oligarhija i nejednakost.

Kratki životopis predavača:

Korado Korlević je rođen je u Poreču 1958. godine. Osnovnu je školu završio u Višnjanu, gimnaziju u Puli te pedagoški fakultet u Rijeci. Već se godinama bavi malim tijelima Sunčeva sustava i edukacijom mladeži. Krajem osamdesetih godina intenzivno se bavi problematikom motivacije nadarene djece, te se aktivno uključuje u nekoliko takvih nacionalnih projekata. Jedan je od osnivača “Všnjanske škole astronomije”. Krajem 1989. godine sudjeluje u međunarodnom natječaju za projekte “1st International Tunguska Expedition”, a nakon toga I na prvoj ekspediciji u Sibir, s koje donosi prve uzorke smole. Uzorci su analizirani na Univerzitetu u Bologni, sto je rezultiralo s nekoliko članaka i posebnim angažmanom tog univerziteta i tamošnjeg tima na tom istraživanju u narednim godinama. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima potiče te aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan sto rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa s područja R. Hrvatske. Urednik je lista “Nebeske krijesnice” i recenzent astronomskih članaka s područja impakta. Trenutno se bavi: astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti kroz znanstveno popularna predavanja, astronomskim instrumentima, meteorima, mikrometeoritima, optimizacijom astrometrije asteroida i kometa, razvojem metoda kreativnog mišljenja , entomologijom, slikanjem, kamenoklesarstvom itd.

Član je mnogih uglednih znanstvenih, i znanstveno promidžbenih udruga: (International Meteor Organization, The Planetary Society, Spaceguard Foundation, Astronomical Society of the Pacific, NYEX – Network of Youth Excellence, National Geographic Society, ECHA – European Council for High Ability, Hrvatsko entomolosko drustvo, Lions International).
Dobitnik je i mnogih priznanja:
– Nagrada grada Poreča “San Mauro” – “za postignuća u edukaciji”
– Asteroid 10201 je imenovan “Korado” – “za edukacijske, astronomske i
socialne zasluge”
– Edgar Wilson Award 1999 – “for comet discovery”
– Edgar Wilson Award 2000 – “for comet discovery”
– Nagrada Ivan Filipovic, 2002. – Croatian Ministry of Education
– Zmaj Istrakona, 2005. – za doprinos u radu i promociji Istrakona

Komentari