Posljednji vikend kolovoza tradicionalno je rezerviran za “Mandrać” u Voloskom

25

34. Međunarodni likovni natječaj „Mandrać 2019.“ održat će se 24. i 25. kolovoza 2019. godine u slikovitom i pitoresknom vološćanskom mandraću i luci. Ove godine prisjećamo se uglednih svjetskih imena i obilježavamo 140. godinu rođenja fizičara Alberta Einstena, 120. godinu rođenja rusko-američkog književnika Vladimira Nabokova i 160. godišnjicu smrti bana Josipa Jelačića. I spomenuta imena upisana su u knjigu gostiju koji su posjetili Opatiju, budući da je grad bio omiljena turistička destinacija i inspiracija za brojne umjetnike. Opatija je u svojoj dugoj turističkoj povijesti ugostila brojne poznate osobe, pa se nadamo da će njihovi životi nadahnuti nova umjetnički djela te dodatno oplemeniti i obogatiti ovogodišnji Mandrać.

Ocjenjivački sud posebnu pažnju vodit će prilikom ocjenjivanja onih djela koja će biti inspirirana njima.  

Tradicionalna međunarodna manifestacija “Mandrać – Mandracchio 2019.” započinje u subotu, 24. kolovoza održavanjem Malog Mandraća, namijenjenog uzrastu do 15 godina i odvija se na već poznatim stepenicama i ulicama Voloskog, vološćanskom mandraću i luci. Kao i svake godine prijave traju od 9,00 sati ujutro, gdje će svi registrirani sudionici dobiti podloge od Organizatora na Prijemnom/Info pultu „Mandrać 2019.“. Pribor za crtanje djeca donose sama, prema svom odabiru. Proglašenje pobjednika predviđeno je u 13,00 sati, nakon čega slijede mnogobrojne nagrade te slatki i slani pokloni. I ove godine, dok čekaju proglašenje pobjednika, za djecu smo pripremili slatka iznenađenja iz poznate slastičarnice KaoKakao.

 U slučaju kiše Organizator zadržava pravo premještanja prostora održavanja manifestacije. 

U sklopu međunarodnog slikarskog natječaja Mandrać 2019. u goste nam dolazi proslavljeni zagrebački DJ Sasha Agram, koji posljednjih 20 godina živi u Brazilu. Uoči nastupa na Mandraću 2019., Saša Buterin zagrijava se noć prije, 24. kolovoza u subotu na terasi hotela “Continental” u Opatiji, a posjetitelje očekuju  izazovni ritmovi balearic beatsa. Program započinje u 18,30 sati.
Zagrebački DJ Saša Buterin, umjetničkog imena Sasha Agram, u Brazilu već godinama uživa status zvijezde. Južnoamerički noćni klubovi, koje posjećuju njihova najpoznatija lica, njegovim imenom svojim posjetiteljima garantiraju odličnu zabavu, a sam je Saša također rado viđen gost na najluksuznijim brazilskim zabavama. 

Ugledni suvremeni hrvatski likovni umjetnik Mauro Stipanov predstavlja se na ovogodišnjem Mandraću 2019. sa samostalnom izložbom koja se otvara u Galeriji Gal, Andrije Štangera 42 u Voloskom također u subotu s početkom u 20,00 sati, kada se otvara i još jedna izložba. U sklopu ovogodišnjeg Mandraća 2019. u Galeriji – Atelijeru Žana Boyd u Voloskom, ulica Andrije Štangera 41, otvara se izložba – “Pobjednici Mandraća 2017”, u 20,00 sati. Pobjednici Mandraća te godine bili su: Georgette Yvette Ponte, Snježana Boyd Žana i Nikica Karas.

Izložbu možete pogledati sve do 15. rujna, a radno vrijeme Galerije je od ponedjeljka do subote od 11,00-13,00 sati te od 19,00-22,00 sata. 

Međunarodno natjecanje slikara Mandrać već desetljećima predstavlja ono najvrijednije u umjetnosti – sam čin kreacije, ostvaren pred očima posjetitelja i kolega umjetnika. Radi se o „ex tempore“ slikarskom natjecanju, u kojemu umjetnička djela nastaju „na licu mjesta“ i koji zbog toga svake godine vrvi brojnim umjetnicima i odiše atmosferom kreativnosti, a najbolji radovi ostvaruju vrijedne nagrade. 

U nedjelju, 25. kolovoza od 9,00 do 12,00 sati – prijave autora u četiri kategorije; studentsku, fotografsku, opću i profesionalnu. Bitno je napomenuti da je za prijavu u profesionalnu skupinu potrebno sa sobom donijeti kopiju diplome te kopiju potvrde članstva u umjetničkoj udruzi.

Od 13.00 sati – Autori koji stvaraju na licu mjesta dužni su izložiti svoje radove s oznakama na prostoru lukobrana Volosko na procjenu Ocjenjivačkom sudu. Izloženi radovi konkuriraju za službene nagrade „Mandrać 2019.“. Nagrade nisu otkupne te umjetnik zadržava svoj nagrađeni rad.

U 19 sati započinje Svečana dodjela nagrada na Mandraću 2019, a od 20,00 sati – Finale ovogodišnjeg „Mandraća 2019.“ očekuje nas uz nastup DJ Sashe Agrama u Voloskom. Podsjetimo, proslavljeni zagrebački DJ posljednjih 20 godina živi u Brazilu a u Opatiji nastupa večer prije na terasi hotela „Continental“. Uz njegov prepoznatljiv glazbeni stil očekuje nas zabava i druženje do dugo u noć svih sudionika ovogodišnje manifestacije. Nadamo se da će i posjetitelji uživati uz ritmove balearic beatsa!

U slučaju kiše u nedjelju, 25. kolovoza, manifestacija se premješta u dom Liburnija na Voloskom.

Ovogodišnji međunarodni ocjenjivački sud čine Tina Teufel iz Austrije, Irena Dlaka iz Malog Lošinja i Claudio Frank iz Hrvatske.

Tina Teufel je povjesničarka umjetnosti koja živi i radi u Salzburgu u Austriji. Zaposlena je kao kustosica suvremene umjetnosti u “Museum der ModerneSalzburg” gdje je realizirala mnoge samostalne izložbe, surađivala na raznim tematskim projektima, a na umjetničkim natjecanjima sudjelovala je kao članica žirija.

Irena Dlaka, povjesničarka umjetnosti i viša kustosica s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji izložbi, likovnih događanja i radionica. Kao kustosica Lošinjskog muzeja od 2001. do 2013. pripremila čitav niz monografskih likovnih izložbi hrvatskih i inozemnih umjetnika. Idejni je začetnik lošinjskog koncepta Noći muzeja („Izložba za jednu noć“) i godišnje izložbe Foto kluba Lošinj („Fiat lux“). Posljednjih godina se intenzivno bavi komuniciranjem baštine u turizmu.

Claudio Frank, akademski slikar, sa stalnim prebivalištem u Volosku jedan je od osnivača tradicionalne manifestacije Mandrać i predsjednik međunarodnog ocjenjivačkog suda. Poznat je po ekspresivnim, snažnim gestualnim potezima, živog kolorita, čistih jarkih boja. Motivi njegovih radova su vedute i pejzaži primorskog ambijenta.

Međunarodni ocjenjivački sud dodijelit će sljedeće službene nagrade. Za opću skupinu: prva nagrada 3.000,00 kuna, druga nagrada 1.000,00 kuna te Posebno priznanje. Za profesionalnu skupinu: prva nagrada 6.000,00 kuna, druga nagrada 3.000,00 kuna i Posebno priznanje. Za fotografiju: prva nagrada 2.000,00 kuna i Posebno priznanje. Za studentski rad: prva nagrada 1.000,00 kuna i Posebno priznanje. 

Pokrovitelj manifestacije je Grad Opatija, organizator Hrvatski muzej turizma, a suorganizatori manifestacije su Zajednica Talijana Opatija/ Mjesni odbor Volosko.

Komentari