Poruke s riječkih ulica: Otvorena izložba međunarodnog istraživačkog projekta DEPT

18

U organizaciji Udruge Drugo more, u Galeriji Filodrammatica otvorena je izložba “Iz njih”, kao dio međunarodnog istraživačkog projekta DEPT (Describing the Present Tense). Cilj projekta je opisivati trenutna stanja okoliša u kojem živimo. Izložba je posvećena pitanju “što riječki javni prostor od nas očekuje?”, a temelji se na rezultatima istoimene radionice za građane koju su vodili umjetnici Donato Ricci, istraživač Médialab Sciences Po iz Pariza i Duncan Evennou, glumac i redatelj iz Lighthouse Company.

Radionica koja je bila organizirana za 12 polaznika koji su odabrali početnu i završnu točku neke rute kojom često prolaze u Rijeci. Zatim su pomoću tehnologije Google Street View odabrani predmeti ili druge točke uzduž te rute te su njihove fotografije tiskane u velikom katalogu. Sudionici radionice potom su odabirali deset takvih predmeta iz kataloga i opisivali ih, a rezultat toga je objedinjeni tekst koji bi trebao predstavljati sintezu dojmova i iskustava. Osim vizualnih rješenja, te tiskanja slika i znakova koje je algoritam prepoznao kao fotografije, polaznici su razvili i radio dramu koju se može poslušati na izložbi.

DEPT se temelji na mnoštvu nacionalnih i međunarodnih, umjetničkih i akademskih iskustava, s kojima se središnji tim susreće već više od pet godina. Osim u Rijeci, projekt se provodi i u Portu, Parizu i Strassbourgu.

Izložba će biti otvorena do 6. prosinca 2019. godine.

Komentari