Port of Dance: Trio Máté Mészáros dolazi u grad kulture!

14

Kao treća u nizu predstava mini festivala suvremenog plesa Port of Dance, u srijedu 15. srpnja u 20 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja gostuje Mechanics of Distance Máté Mészárosa. Predstava je dio selekcije plesnih predstava Spring Forward festivala koje Hrvatski kulturni dom na Sušaku ovog ljeta dovodi u Rijeku.

U kozmičkom susretu troje plesača i jednog glazbenika, publika ima izbor približiti se ili se distancirati. Trio Máté Mészárosa istražuje širok raspon varijacija koje izazivaju statična i pomična tijela u otvorenom prostoru. Kako bi ilustrirao apstrakciju razdvojenosti, zajedništva ili oživljavanja troje tijela, koreograf inicira niz nepredvidljivih situacija. Obgrljeni živom glazbom Arona Portelekija, troje izvođača neprestano prelaze iz nagovještaja svakodnevne banalnosti, u svečane strukturalne forme, očaravajući nas plastičnošću Mehanike daljine (Mechanics of Distance).

Máté Mészáros-foto by László Bellai (1)

Máté Mészáros diplomirao je na Mađarskoj plesnoj akademiji 1999. godine. Nakon tri godine u Suvremenom baletu Szeged, radio je u raznim europskim plesnim kompanijama – Carte Blanche (Norveška), Lanònima Imperial (Španjolska) i Última Vez (Belgija). Redoviti je gostujući koreograf raznih europskih plesnih i kazališnih kompanija. Gurajući u svojim koreografijama tjelesnost do krajnjih granica, Mészáros tijelu pristupa kao  strukturalnom fenomenu.

Predstava je dio selekcije ovogodišnjeg Spring Forward festivala suvremenog plesa koji se u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u suradnji plesne mreže Aerowaves i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u travnju  ove godine održao u jedinstvenom online izdanju.

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto reviji i Music Soundu u Matuljima te sat vremena prije predstave u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Port of Dance program:

15.7. Máté Mészáros: Mechanics of Distance / Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja / u 20 sati

20.7. Collective Dope – Jenna Jalonen: BEAT „I just wish to feel you“ / Exportdrvo / u 21 sat

28.7. Joy Alpuerto Ritter: Babae / Trg Riječke rezolucije / u 21 sat

 

Komentari