Ponedjeljak i utorak na 16. Vrisku donose vrhunske književne, filmske i umjetničke poslastice za sve uzraste

332
vrisak

Jučer je i službeno otvoren 16. Vrisak! Zagrijavanje za ovogodišnji Vrisak počelo je već u petak kada smo održali Studentski Vrisak u Book caffeu „Dnevni boravak“, a dobra se atmosfera nastavila i u subotu promocijom drugog izdanja kultnog romana „Smrt Djevojčice sa žigicama“ Zorana Ferića. Glavni urednik V.B.Z-a Drago Glamuzina i Nikola Petković, riječki književnik i sveučilišni profesor, razgovarali su tom prilikom s autorom u Art-kinu Croatia gdje se nakon promocije održala i filmska premijera krimi-drame „Smrt Djevojčice sa žigicama“ redatelja Gorana Kulenovića, snimljena prema istoimenu romanu.

Svečano je otvorenje započelo izložbom „Godardove kutije“ multimedijalnog umjetnika Stéphana Crasneansckija u Jaslicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Službena je ceremonija otvaranja 16. Vriska održana u predivnom dvorištu art-kvarta Benčić na kojoj su predstavnici grada i Ministarstva kulture i medija uz organizatore proglasili dobitnika V.B.Z-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Nebojša Lujanović ovogodišnji je pobjednik te mu je tom prilikom pripala i izdašna nagrada od 15 000 eura. Uslijedio je zatim koncert riječke zvijezde Borisa Štoka koji se pobrinuo da 16. Vriska otpočne u pravom ritmu.

Danas festivalski program započeo je tribinom za najmlađe, Vrisak Junior, na kojoj su u 11 sati u Dječjoj kući nastupila Morea Banićević i u razgovoru s Kristianom Benićem predstavila svoj fantastični roman za mlade „Mjesečari Monteriera“. Nakon programa za najmlađe, uslijedila je Vriskova tribina namijenjena srednjoškolcima: Brusilica za srednjoškolce.  U podne, u Art-kinu održala se projekcija višestruko nagrađivanog filma „Val“ Dennisa Gansela, a po završetku projekcije slijedio je razgovor o mirovnom obrazovanju, filmu „Val“ i romanu „Listanje kupusa“ u kojem su sudjelovali Nebojša Zelič (Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci), Igor Beleš (autor romana „Listanje kupusa“), Kruno Lokotar (urednik romana „Listanje kupusa“) i Helena De Karina (srednjoškolska nastavnica).

 

Festivalski programi u ponedjeljak, @MMSU i @Dnevni boravak

Nakon jutarnjeg programa, Vriskove se večernje tribine, Rijeka Calling i U fokusu, održavaju u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Na tribini Rijeka Calling u 18 sati nastupit će Igor Beleš koji će nam u razgovoru s Krunom Lokotarom predstaviti svoj hvaljeni roman „Listanje kupusa“ koji prati avanture grupe prijatelja, pet jedanestogodišnjaka, u Borovu naselju tijekom 1991. godine. U 19 sati slijedi prva tribina U fokusu na kojoj će Goran Gerovac razgovarati sa Sašom Stanićem o svom novom romanu „Satanaelovo evanđelje“, mračnom i zanimljivom filozofsko-sociološkom krimiću u kojem je dan precizan presjek hrvatskog društva. U 20 sati fokus ćemo prebaciti na Damira Karakaša i njegov nov roman „Potop“ o kojemu će autor raspravljati s Markom Pogačarom.

Pridružite nam se u 21 sat u Book caffeu „Dnevni boravak“ u kojemu će pjesnici Damir Šodan i Zvonko Karanović čitati iz svog opusa, a s njima će razgovarati Marko Pogačar. U 22 sata Damir Šodan će u Dnevnom boravku izvesti koncert naziva „Čovjek tvoj“ u kojem će pjevati prepjeve pjesama Leonarda Cohena, a na kontrabasu će ga pratiti Tomi Novak. A nakon toga, kao i svake godine, festivalski after u Dnevnom boravku!

 

Utorak na Vrisku

 

Utorak započinje s Hrvojem Kovačevićem na tribini Vrisak Junior u 11 sati u Dječjoj kući, a Iva Marčelja će razgovarati s njim o njegovoj seriji romana za mlade „Čuvari tajne“.  Nakon Vriska Junior, ponovno se selimo u Muzej moderne i suvremene umjetnosti u kojemu će u 18 sati nastupiti mlada riječka autorica Eva Simčić i predstaviti nam svoj hvaljeni prvijenac „Četiri lakta unutra“, razgovor će moderirati Dunja Matić. U 19 sati u dvorani Art-kina Croatia koja se nalazi u prostoru Dječje kuće uslijedit će promocija autobiografije najboljeg hrvatskog alpinista Stipe Božića, a tom će prilikom s njim razgovarati Drago Glamuzina. Osim vrhunskih književnih programa, utorak donosi i otvorenje međunarodne skupne izložbe „Mreža motovunskih susreta“ – posvećena istraživanju i valorizaciji međunarodnih susreta umjetnika u Motovunu između 1972. i 1983. godine. Otvorenje izložbe bit će u 20 sati u velikom izložbenom prostoru MMSU-a.

Festivalski ćemo utorak zaključiti u Book caffeu „Dnevni boravak“ gdje će nam iz svojih djela čitati: Nikola Petković i Andrea Žic Paskuči, a pitanja će im postavljati jučerašnji gost, pjesnik i glazbenik Damir Šodan.

Vidimo se na 16. Vrisku, ulaz na sve programe slobodan je, a svima koji ne budu u blizini Rijeke, osigurali smo live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i te na Facebook stranici Moja Rijeka.

Komentari