Pogled u ormar carice Sisi u Opatiji

80

Legendarna ljepotica, poznata u povijesti kao samosvjesna žena, carica Elizabeta, poznatija kao Sisi posjetila je nakratko Opatiju rasprostrvši svoje haljine javnosti. Riječ je o izložbi “Modni ormar carice Sisi”, koja se po prvi put organizirala u Hrvatskoj, i to u Švicarskoj kući u Opatiji, gradu u kojem je jedno vrijeme carica boravila.

Izložba je nastala kroz suradnju Opatije s austrijskim gradom Bad Ischlom i mađarskim Godollom te je opatijski doprinos projektu RijekaEuropska prijestolnica kulture 2020. Izložba će biti otvorena do proljeća sljedeće godine.

Posjetitelji su mogli vidjeti odjeću koju je nosila carica Sisi, od one svakodnevne, za posebne prigode, u kojoj je bila okrunjena pa do njezine vjenčanice, kao i njezin nakit i fotografije. Haljine je izrađivala mađarska obitelji Czedly, čija je potomkinja, Marija Czedly i autorica izložbe. Ona je dva puta od mađarske gospodarske komore bila nagrađena godišnjom nagradom za izvrsnog obrtnika: za repliku krunidbene haljine, koja je jedinstveno remek-djelo u svijetu, te za repliku mađarske haljine kraljice Elizabete iz 1854.

U sklopu izložbe bila je organizirana i modna revija u haljinama carice Sisi.

U predivnom ambijentu Švicarske kuće otvorena je izložba odjeće carice Elizabete, poznate kao carica Sisi..U posebnom…

Objavljuje Ivan VuljanićNedjelja, 14. srpnja 2019.

Za idealan izgled u haljinama modeli su trebale stegnuti pojas, baš kako je činila i Sisi. Naime, carica je ostala upamćena po svojem kultu ljepote, netipičnom za to doba. Inzistirala je na uskom struku, koji je morao biti 50 cm te na dugoj kosi. Kako bi postigla svoj ideal ljepote Sisi se držala strogih režima prehrane i tjelovježbe. Ubrzo se proširila legenda o Sisi kao najljepšoj ženi u Europi.

Carici je najvažnija bila njezina sloboda, za koju je žrtvovala i brak. Nije se protivila ni vezi svojeg supruga, cara Franje Josipa s ljubavnicom glumicom samo kako bi ona mogla uživati svoju slobodu.

Fatalna ljepotica svršila je život s bodežom u srcu, koji joj je u posjetu Ženevi zabio talijanski anarhist Luigi Luccheni.

Komentari