Pogled na Pulski filmski festival

28

Jutro je počelo s kišom, ali umirio me Ivan, meterolog s Radio Pule kojemu beskrajno vjerujem i koji je rekao da će do večeri sve biti u redu. A to znači da će 66. Pulski filmski festival moći svečano započeti s vatrometom i govorancijom uobičajenom za svečano otvorenje, dok će iz središnje lože sve pomno pratiti visoki gosti, čak najviši jer dolazi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Dugo već u Puli za otvorenja festivala nije bilo predsjednika/ce, a mi koji smo stari gotovo kao sam festival sjećamo se nekadašnjeg glamura u Puli dolazaka najviših državnih predstavnika i gostiju svjetski slavnih glumaca.

Ipak se Pula, koliko god navikla na svijet filma, uzburkala kada je Giardinima prošetao Goran Višnjić, glavna zvijezda filma General, s kojim su se mnogi poželjeli slikati, a on onako lijep i pomlađen sve je ležerno odradio i onda zajedno s ekipom koju je predvodio režiser Antun Vrdoljak odgovarao na postavljena novinarska pitanja. Ležerno i duhovito protekao je razgovor s novinarima, a ispalo je da su svi jako uzbuđeni- i publika, i novinari, i cijela ekipa jer će na otvorenju u Areni ugodno zavaljeni odgledati cijeli film o generalu u trajanju od čak 163 minute. To je i svjetska premijera filma što se dugo rađao kako su danas priznali autori, a snimanje je završeno prije dvije godine. 

goran višnjić
Goran Višnjić; FOTO: Silva Celebrini

I kada smo konačno svi posjedali u Areni popunivši je do posljednjeg mjesta, krenula je svečanost otvaranja Festivala koja je iz godine u godinu sve dosadnija i nemaštovitija. Obavili smo i vatromet koji je ove godine bio izuzetno loš, a od projekcije ni traga. Publika u Areni najstrpljivija je na svijetu, ali kada projekcija nije počela ni do 23 sata, počela je burno negodovati, zviždati i tražiti da konačno pogleda taj dugo očekivani film te praktički izbacila sa scene dvojicu upornih voditelja Festivala.

Mogli smo odahnuti, projekcija je počela. Odsjedili smo ta dva sata i četrdeset minuta u čast generalu, a  moje je mišljenje da je Vrdoljak propustio napraviti dobru priču o Gotovini usprkos vrlo dobroj ekipi glumaca.

ekipa general
Ekipa filma “General”; FOTO: Silva Celebrini

Bilo kako bilo ovogodišnja Pula je za neke  izuzetno uspješno pripremljena i puna iznenađenja a za druge tek blijeda slika nekadašnjeg festivala. Sve ovisi s koje strane se što promatra. Tako je direkcija Festivala na press konferenciji izrazila zadovoljstvo 66. Pulom jer sudjeluje čak 110 filmova, dok kritičari ističu drugu stranu medalje- da je u glavnom programu samo osam hrvatskih filmova od kojih su tri premijere. Umjetnički direktor festivala u novom/starom mandatu Zlatko Vidačković nije bio zabrinut ni odlukom stručnih udruga da presele svoje nagrade na druge festivale jer kažu da je Zlatna Arena jedina prava nagrada Festivala, a sve ostale su samo gostovale na pulskom festivalu, što je u konačnici točno. Osim „Generala“ o kojem će se sigurno još puno pričati, još je nekoliko favorita, u prvom redu film “ Dnevnik Diane Budisavljevič“ te nekoliko filmova manjinske koprodukcije koje je dijelom financirao HAVC kao što je makedonski film „Bog postoji i ime mu je Petrunija“. Slovenski film „Izbrisani“ i srpski film „Teret“ preporučuje se ne propustiti. Inače ove se godine u Arenu uz projekciju domaćeg filma ponovo uvodi kao drugi film jedan strani tj. europski film popularnog sadržaja, a uglavnom je riječ o biografskim filmovima što je bila nekadašnja praksa. Zadnja dva dana festivala rezervirana su za filmski maraton kada će se u Kinu Valli, Istarskom narodnom kazalištu i na Portarati moći pogledati sve što je propušteno.

Silva Celebrini

Komentari