Pod tuđim nebom: o životu jugoslavenskih radnika u Austriji

164
Privatna zbirka Nike i Zorice Mijatovic © JUKUS

Godine 1966. Austrija i tadašnja SFRJ potpisale su sporazum o zapošljavanju jugoslavenskih radnika u Austriji zbog manjka radne snage u toj zemlji koja se rapidno razvijala. Povodom 50. godišnjice potpisivanja ovog sporazuma udruga „JUKUS“ iz Graza organizirala je izložbu “Pod tuđim nebom. O životu jugoslavenskih radnika u Austriji“ koja će najprije biti prikazana u Etnološkom muzeju u Beču, a potom seli u Graz, Klagenfurt i Kapfenburg.

Izložba predstavlja veliki doprinos ovogodišnjem jubileju, a temelji se na povijesnoj dokumentaciji i snimkama te razgovorima sa svjedocima.

Privatna zbirka Nike i Zorice Mijatovic © JUKUS
Privatna zbirka Nike i Zorice Mijatovic © JUKUS

Jugoslavenski su radnici dali značajan doprinos izgradnji autocesta, bečkog metroa i mnogih drugih građevina koje su potakle modernizaciju Austrije i Beča. U godinama nakon potpisivanja sporazuma mnogi su građani tadašnje SFRJ u potrazi za poslom pored organiziranog dolaska dolazili i u vlastitoj organizaciji, a svemu su pogodovali olakšani uvjeti ulaska u zemlju i geografska blizina. Kako je to ujedno bilo i vrijeme ekonomskog procvata Austrije poduzeća su radnike iz Jugoslavije dočekivala raširenih ruku. Početkom 70-ih godina jugoslavenski radnici u Austriji počinju osnivati i svoja sportska i kulturna udruženja, uključujući i nogometnu ligu.

Izložba prikazuje život jugoslavenskih radnika u Austriji od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas, pri čemu je posebna pažnja posvećena iskustvima njihove djece rođene u Austriji.

Komentari