8. ZagrebDox

108

Dvorane Movieplex centra Kaptol od 26. veljače do 4. ožujka bit će kulise za preko 150 dokumentaraca koji pokrivaju široki spektar tema; od kontroverznih političko-društvenih pojava i ličnosti preko glazbenih priča i fenomena, filmskih opažanja dokumentarnih velemajstora sve do tinejdžerskih problema. Tako je od prošle godine kategorijama kao što su Kontroverzni Dox, Happy Dox i Glazbeni globus, pridodana kategorija Teen Dox. Teen Dox, i ove je godine fokusiran na tinejdžersku populaciju, a cilj mu je približiti tinejdžerima formu dokumentarca. Program uključuje devet dokumentarnih filmova namijenjenih mladima.

Nedavno je objavljen kompletan sadržaj svih programa, a mi izdvajamo simpatičnu, pomalo nostalgičnu priču o automobilu koji je metonimija za cijelu jednu društveno političku zbilju. Kroz sudbine različitih ljudi, film „Yugo, kratka autobiografija“ iz regionalne konkurencije, autorice Mine Đukić nastoji rasvijetliti fenomen automobila Yugo, tog slatkog autsajdera malog kapaciteta, ali velikih ambicija.

Paralelno s festivalom, održati će se i ZagrebDox Pro radionica i pitching forum za odabrane sudionike koji su se prethodno prijavili na natječaj. Možda upravo ove radionice iznjedre neke nove majstore dokumentarnog filma.

Maša Delić

Komentari