Započeo 19. Festival znanosti u Rijeci uz neodoljivog Klauna Marka!

163

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Tema ovogodišnjeg festivala je “Kultura znanosti”.

„Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti? Etimološki riječ kultura dolazi od latinske riječi colere koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li značaj istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo uspješni u tome? Tko utječe na naša mišljenja, stavove, predrasude u doba kada je informacija dostupna svima ‐ ali ne i svijest o njezinom porijeklu, istinitosti i kvaliteti. Upravo kroz ovogodišnju temu ‘Kultura znanosti’ na razuman način nastojimo komunicirati kulturu znanosti u dijalogu između znanstvenika i javnosti s ciljem održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja“, ističu organizatori Festivala.

Ovogodišnji Festival je također različit od svih onih u razdoblju 2003.-2019. (osamnaesti Festival, onaj u 2020. godini, bio je održan jedino u Rijeci). Zbog trenutne epidemiološke situacije, koja je slična onoj u prošloj godini, velika većina događaja će se odvijati online (moći će se pratiti na web stranici Festivala znanosti), dok će za događaje koji se odvijaju uživo (Kampus Trsat, Prirodoslovni muzej Rijeka, te ostali događaji navedeni u programu) biti potrebna prethodna najava zbog ograničenog broja posjetitelja.

Ove godine će se održati najbogatiji do sada program u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”.

U ponedjeljak, 10. svibnja službeno počinje 19. Festival znanosti Rijeka. Program započinje u 10:00 sati online predavanjem Daria Maradina i Ane Malnar: Industrijsko-kulturni identitet Rijeke.

Službeno otvorenje Festivala zakazano je za 11:00 sati kod štanda Festivala na Korzu gdje Klaun Marko izvodi zabavan program i šalje građanima optimizam i pozitivnu energiju.

DSC_2590 DSC_2596

Program se nastavlja na istoj lokaciji u 12:00 sati interaktivnim demonstracijama, pod naslovom Znanost na Korzu. Interaktivne demonstracije bit će moguće pratiti na istom mjestu i od 17:00 – 19:00 sati.

U vremenu od 14:00 – 15:00 sati na youtube kanalu Festivala znanosti održat će se predavanje koje drži Ingo Petzke, pod naslovom: Experimental films as audio-visual medium.

I zadnje online događanje, zakazano za prvi dan Festivala bit će tribina pod naslovom Je li kultura znanosti dio obrazovanja? od 16:00 – 17:30 sati, uz moderiranje Jasminke Ledić i gostovanje Bojana Čukića.

festival znanosti

Sva online događanja moguće je pratiti na adresi:

https://www.youtube.com/channel/UCtl8E53TxHXJpFqJDrpcIdA/featured

Aktivnosti i događanja Festivala i oko Festivala možete pratiti i na našem Twitteru:

https://twitter.com/FestivalRijeka

 

Komentari