Počeo je 13. Liburnia Film Festival

263
Ivana Ostojčić, Marin Lukanović, Oliver Sertić

U utorak je u Ičićima kraj Opatije nultim danom i regionalnom programom otvoren sretni 13. Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma. Regionalni je program otvorio dokumentarac Delta – obilje umjetnosti redatelja Marina Lukanovića čiji su protagonisti, devetero umjetnika koji djeluju u istom radnom prostoru, u situaciji da se pitaju jesu li umjetnički kolektiv ili samo – dijele radni prostor.

Iste je večeri prikazan i Statut Davida Lušičića koji je zabilježio vlastito privođenje u londonsku policiju nakon što je, unatoč zabrani, snimao u podzemnoj željeznici. Svjetsku je premijeru u lučici imao film Pismo za Ohio Rasima Karalića, portret zaboravljenog sela Gorskog kotara, a publika je gledala i U očekivanju Axela Andree Celije i Simone Jerala o kafkijanskoj borbi transrodnog muškarca iz Pule koji očekuje da mu se, konačno, odobri hormonalna terapija. Večer je završila uz Plenumove Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić, osvrt na blokadu nastave na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2009. godine i pozicije sudionika blokade prema tom događaju danas.

13. LFFF - nulta vecer - publika

Nakon filmskog programa, glazbeni su program otvorili Josip Maršić i Zoran Medved – JMZM – koji su predstavili kako zvuči njihov “balans na tankoj liniji između zvuka i glazbe” koji stvaraju koristeći se kombinacijom računala, klasičnih i samoizgrađenih instrumenta te raznih predmeta koji proizvode glazbu.

U srijedu je za 20.30 zakazano svečano otvorenje festivala te prve projekcije filmova u konkurenciji za nagrade najboljem filmu, redatelju, snimatelju, montažeru i dizajneru zvuka. Program otvara Razred redateljice Vesne Ćudić koja je u Ičiće povela i protagoniste filma o romskim srednjoškolkama iz Darde, Vedranu, Jovanu i Jovicu. U srijedu gledamo i Riba ribi grize rep Nevena Hitreca, o demokraciji u ribičkim udrugama, zatim Veruda – film o Bojanu, portret osebujnog Bojana iz pulskog kvarta Veruda, te film iznenađenja koji će imati svoju hrvatsku premijeru. Nakon filmskog programa nastupaju Mr.Lee & Ivanesky, glazbeni projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević.

13. LFFF - nulta vecer

Projekcije počinju u 20.30 i u 22.45 sati, a cijeli je program – besplatan. Pogledajte raspored prikazivanja.

13. Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke u partnerstvu s Restartom i Udrugom Delta, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Mjesnog odbora i TZ Ičići, i drugih pokrovitelja i sponzora, te mnoštva prijatelja.

Foto: Marin Ćuk Vurnek

Komentari