Počele Riječke ljetne noći – Rijeka žedna kulture

Održano svečano otvorenje 13. Riječkih ljetnih noći u kojem su sudjelovali svi ansambli HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

712

Održano svečano otvorenje 13. Riječkih ljetnih noći pod nazivom “Vaše kazalište vama”, u režiji Vedrana Hleba, a u kojem su sudjelovali svi ansambli HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Već oko 21h publika se počela u većem broju okupljati u parku ispred HNK Ivana pl. Zajca, dok je nedugo zatim počeo svirati Zvjezdan Ružić Trio koji je svojim jazz notama zagrijavao sve okupljene ispred i oko samog kazališta. Ubrzo je na pozornicu smještenoj ispred velebne statue Ivana pl. Zajca, stigao ansambl Talijanske drame HNK koji je s Brunom Nacinovichem na gitari otpjevao hit pjesme „L’Italiano“ i „Vita Spericolata“ iz glazbene komedije „Dipinto di blu/Obojeno plavim“ te rasplesao i raspjevao sve okupljene.

Nakon što su se publici kratko obratili ravnatelj Opere i v.d. intendanta Marin Blažević i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, započeo je drugi dio otvaranja Riječkih ljetnih noći + .
Uslijed manjka financijskih sredstava „kazalište nije platilo struju“, rekao je Blažević te su se svi reflektori ugasili. Publika nije znala je li to još jedan performans našeg HNK kojim žele skrenuti pažnju na potrebe u kulturi nakon kojeg će se program nastaviti odvijati, ili je to bilo sve od njih povodom otvaranja 13. Riječkih ljetnih noći.

Rijecke ljetne noci publika

Na zadovoljstvo svih okupljenih program se nastavio, ali ovaj put ispred samog ulaza u kazalište gdje je kroz mrak ušao zbor i spektakularno otpjevao ariju iz Verdijeve opere Nabucco – „Va, pensiero“. Nakon njih, program se premjestio na tri manja podija na kojima je Balet izveo tri zaista senzualne koreografije iz predstave „Sex“ zbog kojih su se mnogi sinoć, vjerujemo, zainteresirali za daljnje praćenje Baleta. Glumci i glumice Hrvatske drame uskoro su preuzeli pozornicu te u namjeri da započnu sa svojim ulomkom iz predstave „Turbofolk“, bivaju na duhoviti način prekinuti od strane opernog solista Roberta Kolara i njegove fantastične izvedbe arije „Largo al factotum“ iz Seviljskog brijača. Nakon nekoliko bezuspješnih i humorističnih pokušaja tjeranja Kolara iz centra pozornosti, Hrvatska drama je napokon započela sa „Turbofolkom“. Publika je poludjela, plesalo se i zabavljalo, a bilo je čak i razbijanja boca, ali ne brinite – sve je to bio dio predstave. Glumci i glumice su čak sišli s pozornice i zaplesali s publikom, no onda je glazba stala, a započela arija „La vergine degli angeli“ iz Verdijeve opere Moć sudbine u sjajnoj izvedbi sopranistice Kristine Kolar uz zbor Opere pod vodstvom Ingrid Haller.

Rijecke ljetne noci kraj

Na kraju večeri, svi ansambli su se popeli na pozornicu nasuprot kazališta i otpjevali „Volare“ čime su savršeno zaokružili otvaranje Riječkih ljetnih noći +.
Oni su pjevali, publika je pjevala… Oni su plesali, i publika je plesala. Program otvaranja nazvan „Vaše kazalište vama“, opravdao je taj naziv. Publika je zaista dobila svoje kazalište, mogli su dotaknuti pozornice ako su htjeli. Na taj način se kazalište zaista maksimalno približilo svojoj publici koja ih je u znaku zahvalnosti nagradila pljeskom, pjevanjem, plesanjem i općim veseljem.

Urbana uvertira u Riječke ljetne noći odvijala se na Korzu gdje su prolaznike i prolaznice zabavljale Prve riječke mažoretkinje, plesne grupe Flame, Flash Dance Unit i Salsero, klauni, akrobati, mađioničari te hodači na štulama, dok se u Gradskom kazalištu lutaka održala ljetna dramsko-lutkarska radionica „Čudesna ljetna noć“.

13. Riječke ljetne noći traju do 22. srpnja, a do tad možete uživati u mnoštvu zanimljivih sadržaja zbog kojih će vam zasigurno biti drago što ste u Rijeci.

Komentari