Pobjednik Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film “Naš dom u divljini”, u subotu na Kozali, uz gostovanje redatelja

25

Pobjednik Sundancea i ZagrebDoxa, dokumentarni film “Naš dom u divljini”, u subotu 4. prosinca bit će prikazan u dvorani MO Kozala (Volčićev trg 2), uz gostovanje te kasniji moderirani razgovor s redateljem filma Raduom Ciorniciucuom. 

Ova poetična kronika propasti jednog načina života, portretira mnogobrojnu obitelj Enache koja divljinu „bukureštanske delte“, napuštenog poplavnog područja i jedinstvenog urbanog parka prirode Văcăresti sa stotinama rijetkih biljaka i životinjskih vrsta, naziva svojim domom, zajedno

Kada vlasti odluče intervenirati u njihov ekosustav, obitelj ostaje bez krova nad glavom, uz prisilu preseljenja u potpuno im nepoznati Bukurešt. Djeca sad pecanja, kupanje u jezerima i  igranje s vidrama i labudovima zamjenjuju odlaskom u školu, a štapove za pecanje mobitelima. Identitet im je stavljen na kušnju, njihov osjećaj slobode nestaje, a posljedično se mijenjaju i obiteljski odnosi. 

Naš dom u divljini_3

“Naš dom u divljini” istovremeno je dirljiva, pomna i odmjerena studija gentrifikacije, promatrana iz perspektive obitelji koja iznenada gubi slobodu i nastoji se priviknuti na novi život – koji nije tražila. Bi li bilo bolje vratiti se u “izgubljeni raj”, gdje se živi slobodnije ali teže, ili se u uklopiti u društvo u kojem je život lagodniji, ali za sobom vuče pritiske i razmirice? 

Projekcija, i razgovor s redateljem nakon filma, održat će u subotu u 19 sati. Ulaz je slobodan, uz predočenje COVID potvrde.

Projekcija je dio programa Kino u kvartu u organizaciji Udruge Liburnia Film Festival i u suradnji s Udrugom SMART kvart, a gostovanje je organizirano u suradnji s KineDokom, alternativnom distribucijom europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Riječku projekciju podržava Primorsko-goranska županija.

Više o filmu: https://kinedok.net/hr/event/nas-dom-u-divljini-u-dokukinu-kic

L.B.

Komentari