Po prvi puta dvije večeri čakavske šansone – ČAnsonfest

12. ČAnsonfest – Kastav 2016. održat će se 25. i 26. kolovoza 2016. Glavna festivalska večer novih skladbi je u petak, 26. kolovoza i za nju je krenula pretprodaja ulaznica po cijeni od 50 kn.

322

Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već dvanaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji je usmjeren k očuvanju i unapređenju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala usmjerenog k očuvanju čakavske besede izražene kroz glazbu.

Značajna novost ovogodišnjeg 12. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2016. je to, što će po prvi put imati dvije večeri. Tako će u četvrtak, 25. kolovoza, dan uoči glavne festivalske večeri novih skladbi, u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice biti upriličeno otvaranje likovne izložbe pod nazivom Poli – art. Izložba je posvećena poznatim skladateljima, šansonjerima i kantautorima, koji se pored glazbe i šansone, vrlo uspješno bave i likovnim izrazom, a organizirana je u suradnji s dugogodišnjim učesnikom ČAnsonfesta, kantautorom i šansonjerom Igorom Brešanom, inače istaknutim hrvatskim karikaturistom i organizatorom brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Među izlagačima će se naći likovna djela skladatelja Ive Tijardovića, Ljube Stipišića, violinista Tonka Ninića, Arsena Dedića, Zvonka Špišića, Ivice Percla, Daniela Načinovića, Marka Demichelija, violončelista Vitolda Košira, Jadranke Bastajić Jaje, Borisa Leinnera, Slobodana Kovačevića iz grupe More, Ljubomira Pende (Buce iz dueta Srđan i Buco), Borisa Hrepića Hrepe iz Daleke obale, Davora Gopca, Žana Jakopača i mnogih drugih.

Nakon otvaranja izložbe, u večernjem kastavskom ambijentu, će se na stepenicama u ulici Zakona kastafskega, održati akustična večer šansone naslovljena Na kastafskemi skalini, u kojoj će nastupiti renomirani šansonijeri: Hrvoje Hegedušić, Igor Brešan, Daniel Načinović i Lado Leskovar iz Slovenije.

Središnja večer 12. ČAnsonfesta – Kastav 2016. i ove će se godine održati kao program zatvaranja jubilarnog 25. Kastafskega kulturnega leta u petak, 26. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena, Festival održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s produkcijsko – natjecateljskom koncepcijom, budući Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 12. ČAnsonfesta borit će se za nagrade ovogodišnjeg Festivala, koje su ujedno i novčane: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike. Na ovogodišnjem ČAnsonfestu bit će izvedeno 19 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

1. BAJKA – Duško Jeličić i Slavko Sekulić
glazba i stihovi Duško Jeličić
2. BILI SMO SREĆNA DECA – Igor Brešan
glazba i stihovi Igor Brešan, prepjev stihova na čakavski Branko Kukurin
3. BRODSKI KOGO – Daniel Načinović
glazba Duško Rapotec Ute, stihovi Daniel Načinović
4. CELI SAN ŽIVOT OTEL GA IMET – Hrvoje Hegedušić
glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Šemeš
5. ČA SMO MI – Lado Bartoniček i Martina Majerle
glazba i stihovi Lado Bartoniček
6. ČA TE JUDI REĆ – Francesco Squarcia
glazba Francesco Squarcia, stihovi Alfred Šaina i Francesco Squarcia
7. FALA TI VETRE – Katja Budimčić
glazba Dino Antonić, stihovi Branka Kržik Longin
8. GREN, POMALO GREN (PENZIONERSKA) – Mensur Puhovac
glazba i stihovi Mensur Puhovac
9. KONOBO MOJA – Dino Antonić
glazba Dino Antonić, stihovi Cvetana Linić
10. MRE MOJ BELI BROD – Stjepo Martinović
glazba i stihovi Stjepo Martinović
11. NA PUNTE OD GROTI – Mario Lipovšek Battifiaca
glazba Robert Grubišić, stihovi Zlatan Marunić
12. NE MIRIN SE JA BEZ TEBE – Jozefina Juretić
glazba Sanjin Mandičić, stihovi Zdravka Žeželić – Alić
13. PRIJATELICA – Yamas
glazba i stihovi Tajana Dukić
14. RAPSODIJA Z MOLO LONGA – Vivien Galletta
glazba i stihovi Smiljan Kirinčić
15. SAD JE DOŠLO VRIME – Nevia Rigutto
glazba Igor Stanković, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković
16. STENA – Dražen Turina Šajeta
glazba i stihovi Dražen Turina Šajeta
17. STRIC MIHA – Neven Barac
glazba i stihovi Neven Barac
18. TI ĆEŠ TO UMET – Lucija Rajnović
glazba Robert Grubišić, stihovi Senka Laginja
19. VRAG JE DEŠPET – Davor Grgurić
glazba Damjan Brnić, stihovi Davor Grgurić

Ulaznice za ovogodišnji 12. ČAnsonfest – Kastav 2016. po cijeni od 50 kn su u pretprodaji, a mogu se nabaviti u Festivalskom uredu Kastafskega kulturnega leta, agenciji New Sound d.o.o. u Matuljima, antikvarijatu Ex libris, Foto Reviji, Dallas Records Music Shopu i caffe baru “Nad Urom” u Rijeci te na web stranici Moje karte.

Za sva ostala događanja koja će se održati dan ranije, dakle u četvrtak, 25. kolovoza, ulaz je slobodan (izložba i akustična večer šansone “Na kastafskemi skalini”).

Komentari