Pjesnički spektakl u Jadranu! Najbolji hrvatski pjesnici slam poezije na jednom mjestu!

63

U klubu Jadran u Rijeci u petak, 29. listopada održat će se pravi pjesnički spektakl na kojem vas očekuje puno dobre poezije i još više galame. Naime, najbolji hrvatski pjesnici slam poezije okupit će se na jednom mjestu u sklopu novog programa Jadrana pod nazivom “Žare vas vodi do pakla (i natrag)”.

U sklopu programa “Žare vas vodi do pakla (i natrag)” Jadran dovodi u Rijeku trenutnog prvaka Hrvatske u slam poeziji Dejana Indžića (Pokojni Đinđić), zatim Sinišu Matasovića a uz njih će nastupiti i voditelj ovog novog  programa u Jadranu koji će se održavati dva puta mjesečno, Žarko Jovanovski.

Slam se služi lingvističkim i logopedskim aparatom u službi proširenja pjesničkog izraza. Slam poezija nastala je 1980-ih u Americi kao izraz bunta protiv klasične poezije koja se smatrala uštogljenom, a čitaju je sami autori. Uvezen je u Hrvatsku prije dvadesetak godina zaslugom njemačkih i belgijskih izvođača, a njezin prvi zvanični predstavnik u Hrvatskoj je  kazališni redatelj, glumac, DJ i slam pjesnik Mario Kovač. Danas ima svoju autohtonu inačicu i sljedbu kroz predstavnike i predstavnice u Zagrebu i Splitu. Članovi nabrojane skupine dosad su nastupali u Njemačkoj, Venezueli, Iranu, SAD, Francuskoj, BiH, Srbiji, te diljem Hrvatske – od Noćne more (OTV) do MSU-a.

Žarko Jovanovski 4

Žarko Jovanovski, rođen je 1.7.1966. u Zagrebu. Završio je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Kao gost student boravio je 1995./96. kao stipendist njemačke zaklade za razmjenu studenata DAAD u Njemačkoj na Kunstakademie u Düsseldorfu. Od 1994. do 2012. godine bavio se grafičkim dizajnom isprva u dizajnerskom studiju ArTresor, a od 1998. kao samostalni umjetnik. Izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Bavi se glazbom u raznim glazbenim skupinama (Electric Žare, Geler Feler, AbnorMalan, No No Instigation i Duo List). Piše od 2010. godine. Objavio je šest zbirki pjesama (Hrvatska, Jebo mu pas mater i životu, Besparica, Voliš li ti mene uopće?, Viškovi i Jebite se svi!). Od 2014. godine nastupao je sa slam pjesnicima na četrdesetak poetskih večeri u zemlji i inozemstvu. Radovi su mu objavljeni i u više tiskanih zbornika regije i na mnogim književnim portalima. Dobitnik nagrade za erotsku poeziju u Mariboru 2017. Dobio je V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2020. Žiri za nagrađenu “Pizzeriu Europa”, roman ceste, kaže da je “gotovo film, jer imate dojam da se takav – vizualan, kinetičan, logoreičan – više gleda i sluša nego čita”. Živi i radi u Zagrebu.

Dejan (Pokojni) Indžić rođen je u Virovitici. Živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je elektrotehniku na FER-u u Zagrebu. Radi kao profesor u školi i do sada je objavio nekoliko knjiga. Pjesnik.

Siniša Matasović (Sisak, 1980.), apsolvirao je strojarstvo na Zagrebačkom sveučilištu. Piše poeziju, prozu, haiku poeziju, književnu kritiku, a bavi se i uredničkim radom. U sisačkom ogranku Matice hrvatske moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom Stihovnica Siska, a tri godine je bio aktivan i kao zamjenik glavne urednice časopisa Riječi.

Stručni je suradnik za područje književnosti pri Sisačkoj udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture, urednik njihove nakladničke djelatnosti i pokretač biblioteke Teatar piva. Pri udruzi je također glavni i odgovorni urednik međunarodnog časopisa za književnost, kulturu i umjetnost Alternator.

Tri godine je radio kao vanjski suradnik HRT-a (dramatizacija) na emisiji pod nazivom ”Radio roman”. Od 2018. godine je voditelj književne tribine ‘’Siniša Matasović vam predstavlja’’ u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak. Organizator i suorganizator brojnih književnih festivala i manifestacija: Kvirinovi poetski susreti, Književni kompas Sisačko-moslavačke županije, Književni tabure u Novskoj, 50 Poems for Snow…

Njegove pjesme i haiku prevođeni su na strane jezike: engleski, ukrajinski, slovenski, njemački, mađarski. Uvršten je u niz antologija i panorama suvremenog hrvatskog pjesništva.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika HZSU, Matice hrvatske MH i Društva hrvatskih književnika DHK.

Predsjednik je Ogranka DHK Sisačko-moslavačke županije.

L.B.

Komentari