“Pituri nemaju sjećanja”/„Gli imbianchini non hanno ricordi” – Punokrvna komedija nobelovca Darija Foa

48
Andrea Tich, Ivna Bruck

Punokrvna komedija nobelovca Darija Foa „Gli imbianchini non hanno ricordi” / „Pituri nemaju sjećanja” u režiji Marija Kovača i izvedbi ansambla Talijanske drame na sceni je riječkog HNK Ivana pl. Zajca premijerno u subotu 16. ožujka u 19,30 sati, a reprizno 18. i 19. ožujka.

Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Andrea Tich
Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Andrea Tich

Intrigantna jednočinka donosi priču o protuhama koji se predstavljaju kao profesionalni soboslikari udovici, vlasnici jedne javne kuće, te se sasvim slučajno nađu usred njezinih sumnjivih radnji.
Glumačku postavu koju predvode Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano i Ivna Bruck čine i Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Leonora Surian Popov, Andrea Tich i Sabina Salamon, a u predstavi sudjeluju i članovi baletnog ansambla.

Mirko Soldano, Andrea Tich, Giuseppe Nicodemo
Mirko Soldano, Andrea Tich, Giuseppe Nicodemo

Intendant Marin Blažević na konferenciji za novinare kazao je kako nije tajna da je Talijanska drama trenutno vjerojatno u najtežem razdoblju svoje povijesti.

Mirko Soldano, Andrea Tich, Giuseppe Nicodemo, Ivna Bruck
Mirko Soldano, Andrea Tich, Giuseppe Nicodemo, Ivna Bruck

Premijeru produciramo bez potpisanog ugovora o financiranju s Vladom Republike Italije za 2018. i 2019. Ali i u ovo teško doba odlučili smo publiku dočekati u ružičastoj scenografiji. Mario Kovač na situaciju reagira ružičastim pogledom i nadamo se da će Talijansku dramu ispratiti u ružičastu budućnost, a ne u prošlost. Vjerujem da će ova predstava razveseliti i talijansku i ‘netalijansku’ publiku, ne samo zbog titlova na hrvatskom jeziku, već i zbog činjenice da publika traži komediju“, rekao je intendant riječkog Kazališta.

Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo nije želio govoriti o problemima već o umjetnosti, naglasivši kako je siguran da će predstava ispuniti očekivanja.

Andrea Tich, Ivna Bruck, članice baleta
Andrea Tich, Ivna Bruck, članice baleta

I u tragediji i u drami uvijek se nešto može vješto zamaskirati, a u komediji toga nema – ako u komediji nema smijeha publike, negdje se pogriješilo. Tijekom rada bilo je puno smijeha i moram reći da se komedije nije zaželjela samo publika, već i glumci. Nama je tekst poslužio kao inspiracija za poigravanje i s fizičkim teatrom, slapstickom, verbalnim doskočicama, klaunerijom te srodnim zapostavljenim kazališnim žanrovima u čemu smo uistinu uživali. Dapače, ako publika bude uživala u predstavi makar upola koliko smo mi uživali radeći je za njih, onda smo napravili dobru stvar. Zbog hrvatskog prijevoda, ali i puno neverbalnog materijala, gegova i skečeva zasigurno će se zabaviti i ‘netalijanska’ publika”, kazao je redatelj Mario Kovač.
Scenografiju i kostimografiju potpisuje Davor Prah, glazbu Tomislav Babić, koreografiju Branko Banković, a oblikovanje svjetla Alen Marin.

 

Komentari