Park prirode Ričina: vođeni obilazak starih bazena i Autotroleja

125
valići

Nakon događanja uz gornji i donji tok Rječine, Urbani separe nastavlja s ukazivanjem na razne probleme s kojima se naša jedina rijeka nosi, ali i nebrojene i jedinstvene posebnosti koje skriva. Ove subote, izmišljeni Park prirode Ričina poziva na otkrivanje nekadašnjeg zelenog šetališta uz rijeku te prvog zatvorenog javnog kupališta u Rijeci. Za obilazak su potrebne prijave s naznakom imena i broja posjetitelja, na e-mail: prijave@urbanisepare.org.

Vođeni obilazak Autotroleja i bazena na Školjiću održat će se u subotu, 11. studenog, od 11 do 12:30 sati na ulazu u riječki Autotrolej. Đir je zamišljen kao cjelina u kojoj će posjetitelji obići vozni park, autobuse, skladišta i radione uz zaposlenike Autotroleja, a zatim proviriti u nekadašnje kupalište uz znanja iskusne turističke vodičkinje Sonje Tudor.

Da biste se prijavili za vođeni obilazak potrebno je poslati e-mail na adresu prijave@urbanisepare.org, navodeći imena i broj posjetitelja. Nakon prijave, termini razgleda bit će potvrđeni putem povratne e-pošte. Važno je napomenuti da se tijekom obilaska moraju poštivati pravila pratnje vodiča radi sigurnosti svih sudionika.

Što je Park prirode Ričina?

Riječka jedina rijeka, zanemarena Rječina, najnoviji je (izmišljeni) park prirode u zemlji. Prostor prirodne ljepote u kojem je ljudska aktivnost dozvoljena, no bez narušavanja sklada svega prisutnog. Kultivirano područje s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. Svaki park prirode nastoji interpretirati i valorizirati svoju bogatu baštinu. To čini i ovaj. U Parku prirode Ričina ulice postaju planinarske staze, nogostupi odmarališta, a potporni zidovi vidikovci. Specifičnosti Rječine postaju endemske vrste o kojima se aktivno skrbi. On ukazuje na prirodne, kulturne, društvene, urbanističke i sve druge potencijale života i bivanja uz rijeku.

S obzirom da projekt PP Ričina do kraja godine donosi niz besplatnih aktivnosti, Urbani separe poziva na prijavu na ‘newsletter’ slanjem e-maila na prijave@urbanisepare.org

Komentari