Ovu subotu Kantrida službeno postaje Europskim kvartom kulture!

21

4.srpnja na plaži Ploče ispod Bazena Kantrida će i službeno postati Europskim kvartom kulture. Ovo proglašenje bilo je povod za okupljanje u Lučici na Kantridi, koja svakako zaslužuje biti dijelom ovog posebnog projekta. Već je i predstavljen čitav projekt Kantride FKK 2020.

Prije dvije godine, otprilike u isto vrijeme kada je Rijeka dobila titulu Europske prijestolnice kulture 2020., kreirana je ideja o Kantridi Europskom kvartu kulture FKK 2020. Prvotna je ideja bila da Kantrida kao europski kvart kulture bude nezavisan projekt,  ali brojne su okolnosti utjecale na to da FKK 2020 ipak postane jedan od programa koji će EPK učiniti prepoznatljivim u Rijeci i šire.

kantrida2

Kantridu FKK 2020 čine čak četiri festivala. Kultura življenja kao sportsko-gastronomsko-humanitarno-zabavni festival, Štikla kao ljetni jazz festival, Art Kamp Empeduja Empeduja punk festival.

Damir Čargonja Čarli, idejni autor i voditelj čitavog projekta, izjavio je sljedeće za mojarijeka.hr:

Riječ je, dakle, o manifestaciji pokrenutoj kao nekakav naš doprinos Rijeci Europskoj prijestolnici kulture. Cjelodnevni program u subotu kreće ujutro našom poznatom akcijom EKO Prasac, koju već osam godina organizira Goran Kolundžić iz KPD INA Kostrena, što će ovoga puta objediniti čitavo područje Kantride pa će  stotinjak ronioca čistiti podmorje od 3. maja do Bivia. Svi ti ronioci okupit će se nakon toga na plaži Ploče i u svojevrsnoj nagradnoj igri tražit zastavu EPK na dnu mora, koja će potom biti podignuta na jarbol. Ima tu i simbolike, bit će to na neki način novo buđenje projekta EPK, ali sa strane lokalne zajednice. Uslijedit će performans Igora Anjolija s njegovom narodnom kuhinjom, pa performans „Radilište 69“ Ivane Kalc i Tajči Čekade, a negdje oko 21 sat započet će koncert „Ostajem u Rijeci“, što je ujedno programska smjernica i light motiv čitavog ovog projekta Kantrida FKK 2020.

Nakon što Kantrida službeno postane Europskim kvartom kulture, održat će se i koncert legendarnih bendova: pulski trio Urar, riječki Mrave brojim kao i Grč i Paraf. Program će se nastaviti operom “Navale” Zorana Majstorovića, a neće faliti ni vatrometa ni zabave sve do jutra!

Komentari