Ovog vikenda na Cresu započinje Creski kaić i održava se Festival meha!

417
creski kaić
Foto: Robert Sablić

Cres – Creski kaić, događanje posvećeno očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, već petu godinu za redom privlači brojne posjetitelje na prekrasan otok Cres, a ove će se godine održati od 27. svibnja do 4. lipnja. Organizatori su pripremili atraktivan program pa će tako posjetitelji uživati u regati tradicijskih brodova, brojnim radionicama, turnirima u boćanju, Mori cantadi te briškuli i trešeti, odličnom zabavnom programu i brojnim koncertima, a sve će upotpuniti gastronomske delicije koje će se pripremati u sklopu događanja. Tema ovogodišnjeg Creskog kaića je konzerviranje ribe na tradicionalni način (soljenje, sušenje i drugi načini) koji će se prezentirati tijekom događanja, a svaki dan događanja obilježit će priprema i degustacija tradicionalnih jela na bazi ribe.

Uvod u događanje održat će se u subotu, 27. svibnja u pitoresknom Valunu. Uz plivački maraton „Swim 4 fish“ svi zainteresirani posjetitelji moći će uživati u smotri tradicijskih plovila na jedra, razgledu tradicijskog broda Nerezinac, radionici „Vuna i more“, sajmu lokalnih proizvoda „Creska butega“, vrhunskim gastro delicijama i glazbenom nastupu klape Burin.

creski kaić
Foto: Robert Sablić

Nakon Valuna događanje seli u grad Cres, a svečanom otvorenju Creskog kaića koje će se održati u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. i ove će godine prethoditi brodograditeljska radionica ispod gradske lože u sklopu koje će se obnoviti stara barka koja će se spustiti u more na samom otvorenju. Ovogodišnji Creski kaić započet će u 10:30 otvorenjem izložbe Dječjeg vrtića Girice dok će od 18 sati nastupiti Puhački orkestar Josip Kašman, nakon čega slijede otvorenja izložbi Creskog muzeja i Zajednice Talijana Cres, dok će u 20 sati spuštanje obnovljene drvene barke u more i službeno označiti početak ovogodišnjeg Creskog kaića. Prvi dan Creskog kaića donosi i početak turnira u boćanju, koji je posebno atraktivan svim posjetiteljima, obzirom da je boćalište postavljeno na samo nekoliko metara od mora, u samom centru grada Cresa, a večer će završiti koncertom klape Burin.

U sklopu bogatog programa događanja sve do 4. lipnja, moći će se razgledati brojne izložbe, sudjelovati u turnirima u boćanju, trešeti i briškuli, Mori cantadi, udičarenju i podvodnom ribolovu, prisustvovati predavanjima i radionicama, uživati u gastro delicijama spremljenima na tradicionalan način te se odlično zabaviti uz glazbene nastupe klape Teha, klape Burin, Antonija Krištofića, creskih glazbenika, Filip Flego quarteta, benda Infinity i popularnih Gustafa.

creski kaić
Foto: Robert Sablić

Veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića održat će se u subotu, 3. lipnja, uz regatu tradicijskih barki na jedra, brudetijadu, natjecanje u podvodnom ribolovu i udičarenju te podjelu nagrada najuspješnijima u turnirima, a do dugo u noć sve prisutne zabavljat će Gustafi. Posebno atraktivna bit će i noćna plovidba tradicijskih barki creskom lukom u programu naziva „Igra jedara i svjetla“.

Organizator događanja je Jedriličarski klub Reful Cres, suorganizatori Grad Cres i Otra, događanje je sufinancirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a održava se uz potporu Grada Cresa, TZ grada Cresa, Primorsko goranske županije, TZ Kvarnera, te u suradnji s brojnim creskim klubovima, udrugama i ustanovama.

Program događanja i više informacija potražite na https://creskikaic.eu/

Ovog vikenda Cres je domaćin i Internacionalnog festivala mijeha (meha)

Ovog vikenda posebnu poslasticu za sve posjetitelje pripremili su Foklorno društvo Orlec i Folklorno društvo Studenac Nerezine, koji već 12. godinu organiziraju internacionalni festival meha, čuvajući na taj način vrijednu baštinu otoka Cresa i popularizirajući sviranje tradicionalnog instrumenta – meha. Tako je i uspjeh ovog festivala da, nakon što dugi niz godina nije bilo novih svirača meha, se sve više mladih odlučuje naučiti ovu vještinu.

festival meha

U subotu, 27. svibnja s početkom u 19:00 sati festival će se održati u Nerezinama, nakon čega se u nedjelju, 28. svibnja s početkom u 19:00 sati održava u Orlecu. Uz domaćine nastupit će 20-ak sudionika iz Češke, Italije, Njemačke, Škotske, Crna Gore i Hrvatske. iz Ulaz slobodan.

Komentari