Ovo nije još jedna izložba o zapuštenom gradu: Introspekcija zapuštenosti

80

Nakon ljetne stanke, Galerija SKC otvara svoja vrata ovaj petak, 10.9.2021. u 19h izložbom Introspekcija zapuštenosti.

Zapuštena je baština, pogotovo u Rijeci, predmet mnogih stavova i rasprava o njenim neiskorištenim mogućnostima. Ti prostori neizbježno tvore veliki dio identiteta grada, u njima su zapisani tragovi prošlosti i problematika sadašnjosti. Obično je ta „prisutnost zapuštenosti“ opisana povijesnim činjenicama ili fotografijama ili budućim  projektima, ali rijetko dobiva subjektivniji pristup. Introspekcija zapuštenosti stavlja naglasak na sadašnje stanje tih objekata i upravo ga takvog želi sačuvati u obliku umjetničkog djela.

Svrha izložbe je eksperimentiranje načinima na koji se promatra i razumije prostor, a podijeljena je u dva čina: prvi tvore ilustracije, a drugi obuhvaća prostorne instalacije.

Iz čina: Ra-slo-ja-va-nje

Gospon Benčić, jeste li to Vi? Jeste li se Vi sakrili unutar velike Rijeke Fantastične nad kojom se nadvio Torpedo i ponosno nosi svoju štafetu nekih drugih vremena, nama dostupnima samo u našim zamislima. Gospođa Hartera pak drži drugi dio grada i svojim betonskim omotačem štiti nešto nama misteriozno, neotkriveno, nešto što se izgovara šaputavo, oprezno i znatiželjno.

Režija: Filipa Valenčić & Doroteja Matić, apsolventice krajobrazne arhitekture

Glavne uloge: Benčić, Hartera, Industrijska, Export drvo, Metropolis i Torpedo

Tehnike: mješavina šaranja, snimanja, cementiranja, rezbarenja, brušenja i još štošta

O autoricama:

Filipa Valenčić rođena je 1992. u Zagrebu. Već koji dan poslije toga pakira stvari i nakon naizgled beskrajnih seljenja po Europi pristaje u Rijeci gdje završava Školu za primijenjenu umjetnost. Kasnije upisuje studij krajobrazne arhitekture u Ljubljani, gdje trenutno radi i završava diplomski. Osim toga, prostor proučava i kroz ilustracije.

Doroteja Matić rođena je 1997. godine u Virovitici. Inače Podravka, ali trenutno svoje ‘kaj’ mijenja s istarskim ‘ča’. Nakon završene Gimnazije u Virovitici, upisuje preddiplomski studij Krajobrazne arhitekture u Zagrebu, a diplomski voljno odrađuje u Ljubljani. Voli eksperimentiranje i inovacije, a u horoskopu je Vodenjak.

Otvorenje izložbe: petak, 10.9.2021. u 19h, Galerija SKC (OKC Palach, Kružna 8, Rijeka).

Na otvorenju će svirati novonastali hrvatsko-slovenski glazbeni sastav Sve boje jazza kojeg čine  Lovro Mirth (vokal), Dorian Cuculić (klavijature), Boštjan Franetič (gitara) i Jože Cesar (bubnjevi).

 

Komentari