Ove subote šećite „Kor(z)om mozga”, razgovarajte o anksioznosti i stresu kod studenata i sudjelujte pub kvizu u sklopu 22. Tjedna mozga

58
mozak

Kampanja koja je u svijetu poznata kao Brain Awareness Week provodi se u Hrvatskoj 22. godinu zaredom pod nazivom Tjedan mozga. U obilježavanje Tjedna mozga već se tradicionalno uključio i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, koji širu javnost nastoji upoznati s napretkom i koristima istraživanja mozga u 21. stoljeću. Pod sloganom „Nije sve tako crnoʺ 22. Tjedan mozga u Rijeci obilježava se od 13. do 19. ožujka, a ulaz na sva događanja besplatan je te su pozvani svi zainteresirani studenti i građani.

U sklopu 22. Tjedna mozga posjetitelje očekuju brojne radionice, predavanja, pub kvizovi, šetnje i aktivnosti, a teme su aktualne i posvećene svim generacijama s fokusom na multiplu sklerozu, demenciju, epilepsiju, autizam i ADHD.

Šećite „Kor(z)om mozga

Subotnje jutro započinje akcijom mjerenja tlaka i šećera, radionicom „Bolnica za medvjedićeʺ za djecu i zdravim doručkom uz tehničare nutricioniste iz Medicinske škole u Rijeci. Riječ je o akciji koja ima zajednički naziv „Šećite „Kor(z)om mozgaʺ te započinje u 9 sati.

Anksioznost i stres kod studenata – kako se nositi?

Program se u subotu, 18. ožujka nastavlja od 11:30 u Akvariju na studentskom Kampusu, gdje će biti održana radionica „Anksioznost i stres kod studenata – kako se nositi?ʺ. Radionicu će ispred savjetovališta Open Mind održati Borka Ogrizović, prof. psih. S obzirom na to da je broj sudionika ograničen, potrebno se prijaviti putem OVE poveznice.

Anksioznost i stres u moderno doba su nažalost postali obvezni termini uz trenutni tempo svakodnevnog života, a posebno ako govorimo o studentskoj populaciji, koja je zbog silnih akademskih obveza posebno pod utjecajem tih negativnih osjećaja. Mindfulness pomaže osobama unaprijediti sposobnost usmjeravanja pažnje, koncentracije, samoregulacije emocija i ponašanja, unaprjeđuje socijalne vještine, povećava razinu optimizma, kapacitet pamćenja i kognitivnu fleksibilnost. Postoje stvari koje mogu učiniti da ostanu mirni, bez obzira na to koliko život postao stresan. Sve što trebaju učiniti je stati, disati, biti pažljiv i svjestan – biti u sadašnjem trenutku. Radionica u trajanju od 45 minuta namijenjena je svim studentima, a tijekom radionice studenti će usvojiti osnovne pojmove Mindfulnessa te iskustvenim učenjem kroz meditacije pregleda tijela i slušanja zvukova vježbati usredotočenost.

Pub kviz

U popodnevnim satima, od 17:30 sati u Pubu Bačva na rasporedu je Pub kviz posvećen Tjednu mozga, koji organiziraju doc. dr. sc. Ljerka Karleuša, izv. prof. dr. sc. Kristina Pilipović, dr. med. i Leo Kovač, dr. med. Kviz će se sastojati od općeg dijela i dijela povezanog s medicinskom strukom, a za prva tri mjesta osigurane su i nagrade. Broj ekipa ograničen je na 15 – 20, po četiri člana unutar svakog tima. Prijaviti se možete na OVOJ poveznici.

Više informacija možete saznati na Facebook stranici Tjedan mozga Rijeka i Instagram profilu @tjedan.mozga.ri.

U Organizacijskom odboru 22. Tjedna mozga nalaze se koordinatorica prof. dr. sc. Gordana Rubeša, psihijatar, subkoordinatori doc. dr. sc. Danijela Petrić, psihijatar, Valentino Rački, dr. med., specijalizant neurologije i Zrinko Baričević, mag. biotech., doktorand Odjela za biotehnologiju, predsjednik studentskoga organizacijskog odbora Alen Šarić, student 5. godine Medicinskog fakulteta u Rijeci te članovi Studentskoga organizacijskog odbora.

U obilježavanju Tjedna mozga, uz Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, sudjeluju i FENS (Federation of European Neuroscience Societies), Specijalna bolnica Medico Rijeka – Pula, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Dravet sindrom Hrvatska, SciCaffe, FOSS MedRi, BioTech, Odsjek za psihologiju Psirius s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, Dana Foundation i Brain Awareness Week.

L.B.

Komentari