Ove Noći knjige zakoračite u nepoznato na Kantridi – Planinarski horor s autoricom Antonijom Mežnarić

96
planinski horor

Naše planine pune su narodnih priča i idealne za inspiraciju piscima od davnina do danas. Odlazak na planinarenje ponekad završi skretanjem sa staze i susretom s vilama – ali onima krivima, pogotovo kad autor dolazi iz horor voda. Upravo jedna takva autorica jest i Antonija Mežnarić, riječka književnica i podcasterica koja se na svojim izletima diljem Hrvatske već se inspirirala za nekoliko priča i novela o mračnim stvarima koje vrebaju u gori, u potrazi za skrivenim blagom, izvan dosega svjetiljke.

U razgovoru s njom upoznat ćemo planinske narodne predaje te kako se inspiracija s terena preslikava u njeno književno stvaralaštvo. Od kudlaka i krsnika, do svega što šuška u previsokoj travi i na još višim gorskim vrhovima Velebita, Hrvatskog Zagorja, ali i brda ponad grada Rijeke.

Razgovor povodom Noći knjige 2024., koji će se održati “na terenu”, na predivnoj Rock sceni nedavno uređenog Parka lovora na Kantridi, u utorak, 23. 4. 2024. u 18:00, vodi urednica i planinarka Vesna Kurilić, koja Antonijine priče uvijek čita žmireći na jedno oko i nakon svake nove uređene knjige ne gasi svjetlo navečer nekoliko dana. Za one koji još nisu bili u Parku lovora, nalazimo se na parkingu kod Doma za starije osobe “Kantrida” u utorak, 23. travnja, u 17:50.

Antonija Meznaric
Foto: Vesna Kurilić

Antonija Mežnarić nagrađivana je spisateljica, urednica, cosplayerica i podcasterica koja živi i diše spekulativnu fikciju. Voli pisati horor i urbanu fantastiku inspiriranu folklorom, posebice lokalnim narodnim pričama, koje su oblikovale njene dosad objavljene priče i knjige. Osim na hrvatskom, piše i na engleskom jeziku te njene priče približavaju hrvatski i južnoslavenski folklor i stranom čitateljstvu, poput Mistress of Geese, zbirke folk horor noveleta smještenih diljem Hrvatske, eko horor novele It Eats Us From the Inside, inspirirane folklorom velebitskog podgorja, te romana Od kolijevke pa do groba. Njezina nova autorska zbirka folk horora, The Lost Treasure Hunters and Other Tales of Folk Terrors, izlazi u lipnju 2024.

Shtriga je mali nakladnik iz Rijeke s velikim fokusom na e-knjige domaćih autora u širokoj distribuciji po pristupačnim cijenama, te s tiskom na zahtjev. Njihova je strast fantastika u svim podžanrovima i književnim formama, s primarnim interesom za naslove smještene na hrvatsko područje, inspirirane stvarnom domaćom povijesti i zamišljenom budućnosti. Njihova su izdanja putem online distributera iz čitavog svijeta, te u sustavu knjižničnih e-knjiga, gdje sa zadovoljstvom iz mjeseca u mjesec prate sve veći broj domaćih knjižnica koje uključuju njihove knjige u svoj elektronički fond. Ponosni su dobitnici nagrade ESFS, koju dodjeljuje Europsko udruženje za znanstvenu fantastiku, za jednog od najboljih europskih izdavača 2021. godine

Komentari